Instagram

Instagram

Wednesday, March 31, 2010

terapi

Whenever feels down & hopeless..do remember this...Ya Allah, i lose hope because my plans have come to nothing, help me to remember that your love is always greater than my disappointment & your plan for my life is always better than my dreams....

Bittaufiq wannajah

Tuesday, March 30, 2010

tanya diri sendiri...

DIAM

SAKIT

SABAR

KUMPUL

&

PENDAM


repeat: SABAR





mood: =| makan hati dgn sum1 (secara tidak langsung dan secara tidak sedar)

Monday, March 29, 2010

Buat kertas soalan

waahhhh..dh tau bizi ngn buat kertas soalan ujian, lagi ade mase nk tulis blog plak kan...adeeii..dateline anta kertas soalan adalah arini sebenarnye..tapi, bese lah..saye sgt bizi dgn kerja2 lain..lagipun..saya amat konpius dan sgt berhati2 nk konstruk soalan ujian..sbb, parents kt skolah saye tu..ade yg suke komplen...kengkadang kalu kite cedok bulat2 dr buku latihan pun..ade yg dpt trace..so, saya ni..cedok la petak-petak dan ade kalenye..cedok la bersegi-segi..biar la nampak kelainan sket...

tapikan..nk buat kertas soalan, bukannye susah mane pun...so, guru-guru sekalian, tak kira anda guru subjek ape sekalipun...ini lah panduannya... Kaedah terbaik untuk membuat kertas soalan.. =)


percaya lahhh...ia amat berguna...

Sekian. Jumpe di lain siaran. Selamat mencube XD

menggelembung (@_@)


perkembangan dan perkembongan terbaru mengenai jari yg melecur ini...huhu...

dan semasa entry ni ditulis, saye telah cucuk kawasan yg menggelembung tu...arrrgggghhhhh...sakit...

Sunday, March 28, 2010

wap panas..ouuucchhh :(

tu la..asyik khusyuk masyuk siapkan tmpahn kek lapis utk org, smpi tgn saya pun melecur kene wap panas..kalau la kene air panas/air kukusan dlm periuk kukusan tu..haihh..tak tau la cm ne...mau teruk la keadaan tgn saye nnti...ni kene wap panas pun dh menggigil kepala lutut sbb tak tahan + rase pijar je...

cm ne bley kene??periuk pengukus tu, tang penutup tu, ade pemegang, then skrunye cm dh loose je kot..(sepatutnye, dlm keadaan panas, steel mesti mengembang..so, takde masalah skru loose...)..tp bende dh nak jadi kan..nk buat cm ne...sib baik tgn yg kene tgn kanan..kalu kene tgn kiri..mmg NAYA gak la nk menulis...

wap panas tu menyebabkan jari kelengkeng (blh kanan) rase sgt sakit..nk genggam, nk luruskan pun rase sakit..sbb, lapisan epidermis kulit (yg nipis) telah mengecut dan meyebabkan lapisan tersebut menegang..so, nk luruskan tgk..terase sakit..setelah beberapa jam kejadian berlaku..jari tersebut kelihatan kemerah2han..dan berkemungkinan sebahagian dermis (lapisan bwh epidermis) telah SEPARUH MASAK!!!!!!!!!!!!!!!!!! (@_@)


letak ubat gigi..bg kurangkan rase melecur..T_T


2 jari yg terjejas


mood: xde ngadu kt sape2..ngadu kt Aifaa je...sume org tamau dgr saye ngadu...benci sume org..sayang kt Aifaa je..

gambar gambir



entry ni saje nk upload gambar2 yg tlh saya edit sendiri..ntah nape ntah..tetibe plak suke main2 edit2 cm ni...huhu..

hmmm..korg tgk la ye..saye edit tak lawo sgt..biase la..budak baru blajar..lagipun gune camera dan software utk edit yg MMG tak CANGGGGEEYYYY langsong..huhu











Saturday, March 27, 2010

perhati & diperhati = berhati2


waaahhh..lame gilerrr tak update blog..mesti ade yg tertunggu2 crite terbaru pasal saya kan? (perasan sungguh saya :P)..sorry la guys...saya sangat...sangat...sangat...diulangi..SANGAT bizi...siyes..mmg sgt bz..minggu pertama lepas cuti mmg sgt menduga kepala otak saya ni...mcm2 kene buat..pastu ade dpt job baru..

ok, saya ni telah dilantik sebagai guru pembimbing bagi 2 org pelajar/ guru praktikal dari UPSI..kedua2 mereka berada dibawah seliaan saya..cm funny pun ade bunyiknye..sbb, saya terlalu muda untuk menyelia guru baru + saya mempunyai sgt2 sedikit pengalaman mengajar subjek maths di skolah itu..tp, itu la kan..org kate rezeki...saya pegang prinsip untuk menyelia mereka berdua, saya cuba menyuaipadankan dengan kehendak pelajar, keadaan pelajar di skolah saya, dan pendekatan yg terbaik untuk mengajar mereka..huhu..so far, kalu saya mengajar murid2 saya, saya bley control lagi..hmm..sbb, saya menggunakan kuasa veto saya sebagai guru D..hahaha..

so, ari selasa aritu, saya meneruskan kerja2 pemerhatian dan seorang guru praktikal tu telah di 'observe' untuk kali ke-3..ade satu kali observation yg saya akan buat minggu depan..tak byk yg saya nk komen..tp, time tulis report dlm buku penilaian diorg tu..mmg saya tulis/ komen kaw2 la..huhuh..sorry ye aziati..kak ros bkn nk aniaya..tp, amik sebagai panduan sbb, kite akan berhadapan dgn 1001 (atau lebih dr itu) ragam murid2...

ari rabu g observe dak lagi satu..name die hanna salwa..uhhuhu...smpt gak la saya amik beberapa pic..sbgi bukti saya duduk tercongok di belakang kelas dan memerhatikan cara pengajaran dia..huhu..

checked by: .......


sebahagian sahaje komen ni..ade lagi berjela...huhu




hanna tgh ngaja bdk2..saya???haha..tgh mengantukk..dats y amik gambar die..

mood: teruje nk crite byk crite ...^_^

Tuesday, March 23, 2010

kisah hari pertama selepas cuti =)

saya tamau tulis cm buat karangan..hanye point2 penting je ye..

smlm...
* P.k ptg takde , fikri takde (G.D), kak zura pun tade (G.D)> so, keadaan cm kelam kabut..(bg saye je la kot)...

* hari pertama je, ade kes nk bergadoooo...nyampah la dak2 ni asyik gado je..cube blaja tenang2 kt dlm kelas tu...

* officially take over jawatan Pen. S/u Kokurikulum menggantikan k.dila yg cuti bersalin...>>makkkaiiiihhh...sume org rujuk kt saye nih!!!hadoyyaaaiii..tu la mase k.dila ade, tamau menuntut...

*pastikan aktiviti ko-ku berjalan seperti biase pada hari rabu ni..>>pegi tanye sorg2 cikgu unit beruniform, persatuan dan kelab..nk pastikan mereka nk buat aktiviti @ x...>>done!

*kad laporan akademik utk ujian bulanan 1..dah siap =) & arini mau bg kt my studs..

***** sbnrnye byk lagi..hahah..den tak larat nk tulis..sbb, den mau siapkan latihan bertulis utk aja maths nnti..daaaa


Sunday, March 21, 2010

esok harinya :|

Esok harinya...

sekolah akan dibuka semula..

semua(mungkin sebahagian je kot) datang skolah smula..

semua guru kembali bekerja..

setiap pelosok jalan yang ade sekolah..mesti sesak..

bile dh sesak, mule ade yg tak puas hati ngn kami..hahaa

Esok harinya...

guru mula menguji suara..

sama ada masih lantang untuk menyuruh pelajar2 mengutip sampah..

suruh pelajar beratur..di kantin, di tepi makmal..

suruh pelajar salin nota...

suruh pelajar buat latihan...

suruh pelajar keluarkan buku..


Esok harinya...

ape yg berlaku esok...mungkin sama @ berbeza dr yang difikirkan...

semoga diriku, dan diri anda yg bergelar cikgu/i..tabah...

sabar..

semangat meneruskan usaha utk berbakti..

memang...

kerje kita di'anggap' senang..senang utk bercakap, dan senang utk melihat..

tapi..

cube letakkan diri anda pada tmpt kami...



mood: tak ready pape pun lagi nihhhhh!!!!!

belon yang tak panas

entry ni merupakan kisah jenjalan saya untuk menghabiskan sisa2 cuti yg tinggal beberapa jam sahaja utk hari ini... Saya mmg dh plan ngn 2 org BFF saya utk jumpe kt Hot Air Ballon Fiesta @ Putrajaya...tahun lepas g ngn kawan saya..mase ade Floria (pameran landskap)..tp, skejap je tgk belon panas tu..huhu

saya g putrajaya kol 2 ptg pas saya siap2 habis kelas....dlm perjalanan, Aifaa call kate, belon tak naik2 lagi dan cuace SANGAT terik dan terSANGAT panas...so, die ngn bintang tunggu saya smpi..haihhsss..pastu, tup2,bile nk smpi putrajaya, Aifaa kate mau tgk wayang dan mereka ber2 plan nk turun smule pas habis tgk wayang..hmm..saya smpi dlm kol2.30 cm tu dan terus berjumpe ngn bff saya , Sheela yang dtg bersama kakaknya..cuaca mmg DAMN HOTTTTTTTT.fm ok...

so, jln punye jln..taktau nk buat ape..sbb, setiap pelosok kt situ rase cm PANAS je..so, kitorg decide g Alamanda duk lepak2 n minum2 sat sebelum kitorg gerak smule pas solat asar..gilerr la punye ramai Alamanda tu..slalu tak macam ni..parking pun dh cam main roller coaster dh..skejap kt bawah..skejap kt atas...

pas asar (kitorg solat tau!) kitorg kuar Alamanda kol 5.10pm..then, member saya Uja dh mesej2 untuk bertemu dgn nya..hahaha...GILERRRR bapak susah nk carik parking!!!aggrrhhh..rase nk langgar2 je kereta yg lembab nk gerak tu..at last kami dapat gak selit menyelit kt tepi jalan tu..dgn pertolongan Sheela sebagai PENGARAH PARKING..huhu...tq chayunk!!

pas kuar kereta, terjumpe Akie n family...smpt la borak2 jap..gelak2 jap..n amik2 gambar ngn Adam (kiut nye kamoooo~~).Akie nk balik dh..sbb, langit dh gelap..katenye mau ke Ikea ke hape ntah..haha..thnks Akie, K.Zu n Adam..

Pastu kami bergerak menuju ke destinasi sebenar..sangat mendukacitakan sebab cuaca telah berubah..belon pun dh separa dinaikkan..orang pun semakin ramai..kami sgt teruja..walaupun tak berdiri kt pagar..tp, dpt tgk dari jauh pun dh ok..sempat la amik gambar sekeping dua untuk tatapan..

*malas nk upload gambar kt FB..sebab, Belon ni..BELON YG TAK PANAS..baru nk naik..dh shrink smule...ape daaa...

so, bile hujan dh mule turun, sume pengunjung mule lari2 anak (yg anak la..) dan mule larik2 bapa..dan ade pulak yg larik2 emak..hahhaha...haihss..sekejap je..saya sendiri pun tak sempat jumpe Uja..

layan la gambar gambir ni..


chit chat @ food court Alamanda..*tgh berkenan kt cincin Sheela tu..


yeayy....Adam n his dad!!


K.Zu, Sheela n me =)


ros + sheela..sekadar amik background je la..


percubaan untuk memicit2kan belon tu..hahha


kami: merenung buLAN dan matahari di langit..


api dr mulut naga


pengunjung pulang dgn rasa hampa kerana cuaca tidak mengizinkan..


jumpe lagi tahun hadapan...

mood: 50% happy..huhu

Saturday, March 20, 2010

hobi baru

hahhahahahaha..mau rase nye gelak guling2 sendiri...


kenapa??

tau tak...saya ade hobi baru...ye..hobi baru...

hahaha..saya rase saya sgt lucu sebab tetibe je dpt hobi baru ni..saya tamau cakap ape hobi saya..

a..aaa...aaaa...

jgn pikir bukan2...

hobi saya dijamin halal dan selamat...tidak memudaratkan orang lain..tapi mungkin memudaratkan saya sendiri kalu dh betul2 rase minat sgt ngn hobi terbaru ni..hahahhaha...


skarang , baru saya tahu..kenapa ade org yang terlalu tekun dalam hobi ni..dan hobi ini sgt mencabar sbb ia memerlukan keajaiban dan kepakaran dalam meng'KLIK' setiap ikon yg ade pada program yg digunakan...


mood: OWhhh...saya rase saya bertambah faham akan minat mu dan tahu bahawa betapa minatnya dirimu terhadap hobimu itu...lebiu

Thursday, March 18, 2010

kurang stok dah..


ari selase aritu, saya teman kan mak saye g shopping taw..diulangi TEMAN kan SAHAJA tau...(=_=)...mak saya ajak g beli kain2 yg terbaru di shoplots yg ade kt Jln TAR tu..saya sebagai pemandu yg setia menuruti sahaja perintah mak saya.

EXCITED??
yee...sgt excited sbb dpt ikot mak saya g shopping, dpt cuci mata sahaja,sebab saya tamau shopping..sbb, saya dh plan nk beli lain..hahaha...kol 11 smpi Jln TAR..dari satu buah kedai ke sebuah kedai yg lain..sumenye dijelajahi..mencarik kain yg berkenan dimata dan dihati...sekali mak saya rembat 3 pasang kain taw..perghhh....sabar je la kan..hahha..tp, takpe..saye dh beli kain sutera dh dr terengganu..agak2 la kan sutera hargenye brape kan...huhuhu...

tau tak..lame giler dh tak buat baju baru..i mean, baju utk ngaja la..baju utk g kerje..huhu..tu la payahnye jadi cikgu ni..sbb, takde uniform sendiri...asyik mau ganti baju je..sbb, anak murid skarang..kalu kite ngaja kt depan..diorang suke sangat tgk baju yg cikgu pakai..pastu siap komen mengomen la..pastu yg nk mengambik hati tu..biasalah kan..puji habisss la kan..tp, sebagai cikgu, penampilan kene jage gak..secara peribadi nya, saya suka pastikan penampilan saya ditahap yg terbaik..bukan perlu utk pakai baju mahal2 yg berharga beratus utk semeter..tapi, penampilan kemas dan sedikit sentuhan mekap di muka dh memberi keyakinan kepada saya.

Tapi, tu la..bile dh takde stok baju yg baru2 ni..mule la rase nk g kenduri pun malas..sebab, kene pakai baju kerje..dh jadi baju ulang tayang dh..hahha..(padahal takde org tanye pun saya pakai baju baru ke tak kan..ape la...).Tapi kan saya kene g gak wedding member saye ni...so, saye dok belek2 baju2 yg ade kt dlm gobok tu..then, saye dh jumpe satu baju berwarna PINK..muahahahah...baju tu kain kosong takde corak tau..so, saye dok pikir cm ne la nk mix n match kan baju tu..belek2 gobok lagi...jumpe la kain pario..hahha..matching pun..

Tapi, ade yg tak kene, rase sgt kosong...so, mase g Jln TAR tu..dh la tak beli pape kan..so, melilau gak la mate mencarik selendang ngn manik2 sbb nk jahit sendiri manik2 tu kt baju tu..huhuh...so, nampak la lain sket...

taraaaa...ini lah hasilnye...


Wednesday, March 17, 2010

All about CINTA

SEGALANYA TENTANG CINTA………..

Cinta sejati tidak pernah mati, cinta agung bersemi selamanya tapi…..

CINTA adalah satu anugerah dari Tuhan,

Untuk kita melengkapi antara satu sama lain,

Untuk kita menghargai perasaan & pasangan kita,

Untuk kita menyambung generasi keturunan kita,

Untuk kita menilai erti kasih & sayang,

Maka cinta yang tumbuh,

Haruslah dibelai, disirami, dibajai….Agar tumbuhnya terus segar,

Tidak layu ditelan zaman, tidak hilang dimakan usia….

CINTA itu umpama perkebunan bunga yang indah,

Kelopak warnanya adalah cahaya,

Hijau kepingan daunnya adalah keikhlasan yang tulus,

Harum baunya adalah ketenangan,

Keasyikannya adalah alunan rindu yang memukau,

Sepanjang usia ciptaan Tuhan,

Dan kita mahu terus duduk di situ,

Kita mahu terus bermanja di lautan bunga mekar, hingga kita,

manusia yang lemah & lalai ini kadang terlupa dengan hukum kejadian,

Yang cantik pasti ada jeliknya, yang baik tentu ada buruknya,

Dan bunga juga mungkin menjadi racun paling berbisa,

Durinya mampu melukakan hingga jauh ke dasar hati,

Kerana yang indah itu….hanyalah perkebunan bunga,

Yang zahirnya hanya di mata, & hitamnya tersirat di baliknya…….

CINTA adalah hadiah, lakaran dari hati manusia,

Cinta adalah kesabaran, cinta adalah kesabaran,

Cinta itu kemuliaan, cinta tidak lahir dalam bisikan cemburu,

Cinta tidak hidup dalam lingkungan keangkuhan kerana cinta bukan untuk dimegahkan,

Cinta adalah kesopanan dan penghormatan,

Cinta tidak mengubah manusia & bukan alasan untuk mencari bidadari dalam diri sendiri,

Cinta bukan tercipta dalam api kemarahan,

Cinta tidak mekar dalam helah & tipu daya tetapi selalu melindungi,

selalu mempercayai, sentiasa penuh dengan harapan & memori yang selamanya terpelihara…..

CINTA adalah permulaan untuk segalanya,

Cinta tidak wujud untuk disimpan di dalam hati,

Cinta perlu memberi & menerima,

A song isn’t a song until U sing it,

A bell isn’t a bell until U ring it,

LOVE in UR heart isn’t put there to say LOVE until U give it away

CINTA juga melicinkan & memudahkan perjalanan hidup kita,

Tapi cinta juga tidak selalu indah,

Cinta penuh dugaan…Ia menguji kekuatan cinta,

Melengkapkan episod kisah berkasih-sayang,

Cinta yang hadir selepas hujan lebih indah,

Derainya lebih mengasyikkan,

Jika ingin memuja pelangi petang, kita perlu sanggup bermandi hujan tika hangat panas mentari,

Perasaan dicintai memberikan kita kekuatan,

Dan mencintai menghadiahkan kita semangat,

Kerana cinta itu saling melengkapi…..

CINTA sejati tidak pernah mati,

Cinta agung bersemi selamnya,

Tapi nafsu dapat melayukannya,

Cinta adalah ikatan seumur hidup….


Tapi ego dan cemburu mampu meleraikanya….

Saya hanyalah manusia biasa yang masih mengharap..

Kiranya dalam renyai hujan, dalam hangat mentari, dalam harum bunga, dalam indah pelangi..

Masih ada secebis harapan untuk saya..

Mencintai tidak bermakna memiliki..

Mencintai dan mengenangnya juga sudah memadai bagi saya..

Tapi yang terindah dalam kisah cinta & kasih sayang ialah

ketika menakluki & melengkapi kehidupan antara satu sama lain..

Semoga masih ada jalan terbuka di hadapan saya..

Semoga masih ada bayu berdesir di belakang saya..

Semoga masih ada bulan bintang menyuluh kegelapan saya..

Semoga masih ada mentari sudi memanaskan saya tika kirai hujan baru sejenak berhenti ..

Semoga saya belum sesat dan hilang diri dalam mencari cinta yang hilang..

Kerana saya masih mahu mencari..masih mahu menharap..

Andai kiranya saya berpatah sebelum menjumpainya,

pohon agar ada yang sudi mengingatkan saya untuk tunggu seketika..

Kerana saya percaya..CINTA ini,yang tumbuh dalam hati ini,

Adalah CINTA sejati saya..

When one door of happiness closes, another opens..

Jodoh untuk kita telah pun Tuhan tumbuhkan di atasnya..

Hampir semua dari kita memilih untuk mencarinya sendiri,

Tetapi jika kita sudah lelah & putus asa mencarinya,

Mungkin sudah sampai masanya kita membiarkan ia datang mencari kita pula..




Tuesday, March 16, 2010

nasib la kan~

CUTI SEKOLAH..
sebut sahaja siapa yang tidak suka??siapa?siapa?
murid2?
> mereka sudah tentu suka, sebab tak yh g skolah utk blaja..

ibu bapa?
> mereka ada yg suka, ade yg tak suka..yg suka sebab, ibu bapa yg tiap2 hari kejenye g anto& amik anak nye dr skolah, bile time cuti, tak yh la buat rutin sebegitu lagi..macam mak saya, sian tgk kengkadan berhujan berpanas nk tunggu adik2 saya balik skolah..nk dibiarkan naik bas sendiri, maklum saja lah, mak saya bukan kasi anak2nye terlepas sesuka hati...risau katenye,..

bagi ibu bapa yg tak suka anak mereka cuti kerana mereka terpakse pikir cm ne la ank diorg kt umh nnti, makan ke tak..bgun tido ke tak? g merayau ntah ke mane la..bla bla bla...kengkadang, ade ibu bapa yg beranggapan bahawa mereka lebih rela anak mereka tak cuti skolah berbanding cuti, sbb mereka berganda2 pening dgn adanya ank2 dirumah semasa mereka bekerja..hmmm

pakcik & makcik drebar bas?
> golongan ni suke la jugak kan, sbb yuran bulanan bas tetap same walaupun cuti brape seminggu pun...tp, kalu cuti skolah panjang, golongan ni lah yg akan terjejas pendapatan mereka. Turut simpati..kos penyelenggaraan bas bukan sikit2 duit tau..saya tahu, sebab saya ada kenalan ayah saya yg mengusahakan perkhidmatan bas bertahun2 lamanya...

guru-guru?
> saya sebagai guru ingin menyatakan bahawa cuti sekolah ade pro & cons ye..
PRO: guru-guru tak payah la duk bertegang urat smpi cm nk terkeluar anak tekak untuk terjerit sane sini, panggil anak murid soh buat keje, soh masuk kelas, soh salin nota, soh kutip sampah, tak yh susah nk buat rancangan mengajar harian, boleh lupekan seketika kerja2 disekolah sedangkan hakikatnya, cikgu2 ni byk kerjenye..ingt, kami adalah HUMAN ENGINEER...penilaian setiap pelajar adalah penting,sesungguhnya penilaian secara kualitatif adalah sangat sukar berbanding penilaian kuantitif yang boleh diselesaikan melalui statistik seperti menggunakan perisian SPSS...sila jangan memandang enteng dengan kerja dan tugas kami..so,bila cuti, kami rasa ia merupakan satu anugerah..ya, kami sebagai guru2 tahu dan masih berpegang kepada ' CUTI ADALAH KEISTIMEWAAN &BUKANLAH HAK' mengikut pekeliling dlm akta perkhidmatan perguruan..
oleh kerana ia adalah keistimewaan buat kami, maka mmg sepatutnya kami gembira bukan?

CONS: oleh kerana nak cuti, maka guru2 ni baik hati..sgt baik hati..siap bagi latihan time cuti skolah gune duit snediri untuk memfotokopi dgn harapan yg tinggi menggunung agar anak murid2nye tidak melupakan setiap ape yg telah dipelajari...bile bukak skolah..mmg cikgu la yg DOUBLE teruk ok..kene mark kertas latihan yg telah diberi,pastu lom kire nk buat perancangan mengajar harian lagi..kerje2 yg mmg dh sedia belambak lagi...

para pekerja yg BUKAN bergelar CIKGU?
> golongan ni paling suka SANGAT..sebab, diorg pergi kerja tak yh nk berebut2 dgn BAS warne kuning yg ade tertera tulisan " BAS SEKOLAH"..tak yh nk bersesak2 g kerje, jalan CLEAR HABISSSSSSS...kalu nkbuat show tgh jalan pun orang kate dh bley la bawak 2 @ 3 buah lagu...siap bleh GIG lagi kan???? (kawal emo rose)

eh eh..kamon la...besar sgt pangkat ke?sume asal dr cikgu dan pelajar kan?ok, kalu nk tiap2 hari tanak sesak jalan raya, baik negara kita tak yh ade GURU, PELAJAR dan SEKOLAH...biar negara kita jadi negara tak bertamadun..NAK???mungkin saya pun tak bergelar CIKGU a.k.a HUMAN ENGINEER la kan..welll....nasib la labu....makan gula terasa manis..terlebih gula, nnti kencing manis, nk kencing masam..mkn la asam byk2...

mood: mulenye tanak amik kisah pun, tetibe TERASA nk amik kisah..

Monday, March 15, 2010

kenape mereka ek?

hi setiapbadan(everybody)..nk post entry pasal ABRSM kali ni...ABRSM???mende tu?brand hi-heels baru ke?ke brand handbeg?hahah

ABRSM adalah sejenis peperiksaan..name panjang nye...ASSOCIATED BOARD OF THE ROYAL SCHOOLS OF MUSIC..hahah..exam ni adalah exam teori bg pelajar2 tidak mengira umur dan kepandaian..asalkan mereka minat mahu mendalami ilmu muzik, dan mereka belajar secara persendirian/ private di pusat muzik di tmpt mereka...mereka layak untuk menduduki peperiksaan ini..Kertas peperiksaan ini digubal oleh The Royal Schools of Music dr London, UK..(huhu, i loike UK)..dan semua skrip jawapan pelajar akan dihantar kembali ke UK melalui Lembaga Peperiksaan Malaysia..

Exam ini ada 8 grade semuanya...setiap grade sure lah kan ade tahap kesusahannya..kalu tak, takde la namenye exam =p. Dah 2 tahun berturut2 saya jadi pengawas peperiksaan ABRSM ni..tahun lepas jadi pengawas sahaja,,tetapi tahun ni up sketttt...saya jadi Timbalan Ketua Pengawas. Pas satu satu saya kutip pengalaman...penat jage exam ni sebenarnye..ye la..biase penat bercakap dan mengajar..tp, better bercakap dan mengajar tau..(sbb, saya mmg suke bercakap)huhu..

Dalam 2 tahun berturut2 menjadi pengawas exam muzik ni, saya tertanya2 kepada diri saya sendiri, kenapa ramai bangsa Cina yg minat untuk belajar muzik??ape kaitan muzik dengan perkembangan otak mereka?adakah menghadiri kelas muzik melambangkan status dan pangkat mereka sebagai keluarga berada dan berduit?kenapa?kenapa?anda perlu tahu ok, dalam serami 115org calon tadi, hanya 3 org pelajar melayu dan tak smpi 15 org pelajar India...haaaaaa...

hmmm..saya mmg tak mencarik sebarang maklumat mengenai kaitan antara muzik dan manusia..tetapi ape yg saya dapat simpulkan disini, bangsa Cina mmg menitikberatkan kemahiran2 sampingan seperti itu..bkn hanya tertumpu pada akademik sahaja, malah mereka mempunyai pilihan dan masa untuk mengikuti kelas2 sukan dan kelas2 untuk meningkatkan kemahiran mereka...kengkadang kagum gak kan sbb dak2 kecik yg amik exam td tu..tau nk bace note muzik..

Saya???haihssss..note muzik cm ulat pusing2 dan bulat2 tu pun saye tak tahu name...apetah lagi nilai bagi setiap note tersebut..haihsss..

kalu dh ramai bangsa Cina yg ambil kelas muzik, ramai lah Kassim Selamat (versi Cina)

*entry ni bkn entry yg racism ok..sekadar nk tahu kenapa...itu sahaja...

Sunday, March 14, 2010

bi O bo, es ea en san

haaaaaaaa..tau tak skung tgh bosan thp cipan dh ni...kol11mlm dh ni..genap 24jam saya online..my lappy asyik on je..hahah..g kuar mane2 pun dok on jerk lappy ni..sure bil melambung nnti..tp takpe..saye yg bayar bulan2 bil letrek sume tu..waaaa~~

kamon rose..ni weekend kot..dh bosan dh..sbb ape??sbb, weekend ni bkn cm weekend yg lain..weekend yg keesokkannye adalah hari cuti...cuti bkn sehari dua..tapi cuti smpi seminggu...haissshhh...slalunye kalu weekend2 yg lain, sure skung ni saya tgh bertungkus lumus siapkan rancangan mengajar utk 5 hari bekerja...siapkn dokumen itu ini lah..siapkan powerpoint slide show laa..mcm2 lagi..

tapi...arini..sgt bosan ok..saya dah puas tido siang tadi..balik kelas tusen je..4 jam stret ngaja..sgt2 penat..mendera otak dan mata..mata saya sgt susah nk buka..cm mau tido je dlm kelas tu..hahaha...tapi saya masih lagi di alam nyata..saya tidak sesekali tido dlm kelas..haha...

pas blik umh, terase sgt ngantuk+ bosan..siap solat..pe lagi..terus stat membuta..ishk3...

mlm lak..takde cite best..(ade rasenye crite yg best..cume saya je yg tak alert sgt ngn program kt tv...)so, dari pas maghrib smpi skung ni..(tak tahu bley bertahan online smpi kol brape ni.)asyik online je..saya sgt bosan ok...kepala sgt berat mau pikir mcm2..so, sume majalah2 lama saya setadi smule...bgus gak ek bace majalah2 lame ni...saye dapat idea utk baju sempena hari guru kt skolah saya bln 6 nnti...

mood: sgt2 bosan cm nk mam***...sorry

Friday, March 12, 2010

mane dapat crite ek?

may b ni entry yg agak pendek..sbb, ini adalah kesinambungan kisah 'hot' ni..

saya tak mau crite ape yg berlaku di skolah arini..sbb, mls nk menaip panjang lebar...tetapi ade satu scene yg membuatkan saya utk menyambung kisahnye...

arini, sebelum balik skolah, saya di panggil oleh ketua saya..then, saya pun pergi la berjumpe dgnnya..dlm hati dup dap dup dap gak la kan..sbb, saya mmg buat kerje2 disiplin bawah beliau..so, tanpa berlengah lagi, kol 6.40, sume guru dh punch card dh pun.saya masih bertemu beliau di biliknya..haihhhssss..ingtkan mende la kan..rupenye nk tanye tentang persediaan saya dan rakan2 pengawas untuk menjadi pengawas bagi peperiksaan ABRSM (exam muzik ikot level British: nnti akan di panjang lebarkan lagi mengenai exam ABRSM ni ye)..Beliau bertanye sama ada P.A system berfungsi dgn baik atau tak...pastu ingatkan saya tentang itu dan ini...then, bile nk balik je..nk melangkah kuar dr bilik beliau je..beliau bertanya....

"roslina, cuti g mane?"

saya: "saya duk umh je..tak g mane2 pun"

"bile nk langsungkan majlis"

saya: huh???????

"turn awak bile lagi?"

OMK!!!!(owh mak ku!!)

saya: "owh puan, saya tiada apa2 perancangan lagi.. (dlm hati, saya single =) )

***pertanyaan tu buat saya terfikir..dlm minggu ni, ramai dh tanye saya soalan yg sama..sape bawak crite ek? dr mane dtg crite tu ek?saya ni ade rupe dh nk melangsungkan perkahwinan ke? ke...saya mmg dh patut kahwin????


denggggsssss