Instagram

Instagram

Saturday, August 28, 2010

Senarai semak =)

Senarai semak barang/keperluan diri sendiri,mak,adik2 dan persiapan raye :-

  • baju raye sendiri (3 pasang).Dah buat sejak bulan Rejab lagi..Mungkin akan tambah koleksi..mungkinnnn...sepersalinan serba lengkap...huhu
  • Hi-heels raye by Vincci.Dah beli pada bulan Syaaban..huhuh...tgh ade offer tu.
  • Sandal raye Ada.Buleh aku pinjam gak ye Ada!!heheh
  • Telekung baru utk Ada
  • Sampin songket utk Naim...dh mcm nk g bernikah plak aku tgk sampin korg ni...
  • Baju raye mak.
  • Tudung Syria utk mak
  • Kain batik utk hadiah utk Mbah n nenek (nenek angkat)
  • Bunge2 raye...sebahagian je tu...bakal tambah lagi..last soppink bunge utk raye hari ini...kol 1 tgh hari tadi...=)
  • Kuih raye dah siap tempah..dh menggumpulkannya sejak seminggu yg lalu..ade 4 macam je...
  • Kerepek raye...dh beli dh...beli kt Klang je...
  • Duit raye pun siap dh tukar..thnks to abg HSBC BBK..huhuh...
  • Kaen ela sepasang utk mak angkat..beli kt Jakel aritu...
  • Nak buat KB dan Kek Asam Manis utk Kak Seri ngn Kak Dila..KB utk kawan saya(penyelamat keadaan tuhh)

ape ek lagi???sume nye cm dh complete je...kalu x jadi raye..mmg saya x tahu la..macam2 dh beli..tak bermewah sgt...utk diri sendiri...lagi laaaa x beriye sangat...pakai baju g keje pun bukan orang tanye..huhu..
Yang penting, raye kali ni...saye x rase cm nk raye..bercampur baur perasaan, jiwa dan mental...

***psttttsss....saye rase ade org nk bg baju raye kt saye..betul ke???sepraiissss =)

syoknye shopping part 2


AHAAAAAA....entry pasal soppink lagi...arini bersamaan 28/8 saye g temankan mak saye g soppink kt Jalan TAR..tmpt feymes org ramai carik keperluan raye..dari sekecik2 benda..hingga sebesar2 benda...dari sekecik2 brooch kt tudung..hingga ke sebesar2 jambangan bunge..sume ade...sume terjual..nak atau tak je...dan yg penting..mesti ade FULU$$$$$$...

kan saye dh ckp, raye kali ni saya adalah penyumbang terbesar dalam persiapan raya adik2 dan mak..so, arini saya mengotakan janji saya...saya bwk mak beli baju raye...raye kali ni tema kami adalah.......jeng jeng jeng...mane bley bg tau...huhuhu...so, saya bertolak dari umh kol7.30 a.m dan bergerak terus ke Jalan TAR seawal itu kerana tidak mahu bersesak2 untuk ke sana dan yang paling saya benci..bile nk carik parking..kesian kt mak saye..kalu kite yg mude2 nk park jauh2 pun x kesah gak la kan...walaupun pada hakikatnye..kite sendiri pun x sanggup berjalan jauh dan berpanasan untuk berjalan dari tmpt parkir ke deretan kedai yg jauh itu..

Alhamdulillah,jalan mmg clear n kami sampai dan park kete di tmpt biasa pada pukul8.00am...hahah...itu pun parkig tinggal 1 space je dik nonnnn...jgn kate xde org yg lagi awl dar kami...sib baik cekap mencilok utk parking kan..so, xde hal la bab nk parking ni...

Kol8.30a.m..we all gerak dari satu booth ke satu booth yg ade kt bazaar di sepanjang Jln TAR tu...awal pagi..xramai org lagi...deretan kedai pun lom bukak lagi...

byk kedai lom bukak...

pastu matahari semakin meninggi...maka kepadatan manusia di Jln TAR mencapai tahap maksimummmm...macam2 bau ade..haihhhh...sabo je la kan..bulan pose...x baek kutuk2 lebih2...ahakzzzz


beberapa gerai sudah buka...jadi rambang mata bila byk sgt pilihan..sib baik dpt kawal nafsu.(ye ke??)huhuhu

Keluar masuk kedai..xde la beli byk pun..dpt la mencarik/mematching kan baju raye ngn tudung..dpt la rembat tudung syria utk mak, utk Fatin(my kazen)..beli sandal wedges(utk Fatin gak)..pastu saye beli tudung fesyen terkini (katenye laaa)...apekename org panggil tudung tu...Tudung Rozita Che Wan...seperti biase la...bende hot item..bile baru kuar..mmg harge mahal...tp, oleh kerana xmo kalah time raye ni...mmg saye beli gak la satu...hahhahaa..nafsu nafsi....

gambar gugel ke kt www.prettyintown.blogspot.com...
kalu beli kt website ni...mahal beb..rm70..kalu kite beli sendiri...saye dpt save separuh hage...

saye beli wane pink.(outer)...inner pulak beli wane grey...huhu...saye pun x tahu nape org panggil tudung ni tudung Rozita Che Wan (RCW)..bukan nye RCW pakai tudung pun...haihhh...terpengaruh sungguhhhhh....

Pas habis soppink tudung...bergerak ke bazaar bunge plak...biase...perempuan & bunge..x ley pisah...dh mcm irama dan lagu....hahaha...n u all tahu tak...hage kt sini sgt2 mahal....geleng pale saye tengok..nk offer kt mak soh rembat sepasu dua pun kene pikir byk kali...tp, ade gak la kami rembat 2jambak bunge utk hias di cermin...jadi la..dr x beli pape...kan...


pastu, saye ajak mak g Sogo...dh alang2 sampai KL kan..mmg dekat pun kan...makaiiiihhhh..manusia....pilih brg2 sale kt ruang legar cm semut hurung gule....saye tak berhajat menyertai mereka semua..sbb, saya nk beli handbag je..=)
huhu..dpt gak item yg diidam2kan...lalalalallala~~~

huhuhu...gambar beg kertas je ye..bley publish...gambar henbeg sebenar..x ley publish...lalalal~

Ok, itu je...kitorang penat gilerr berjalan dr Sogo ke tmpt park kereta..mak kate ngn saye, kalu nk iktkan ni...kite ni umpama jalan kaki dari rumah kita (taman iskandar) ke pekan Meru...cube kite buat cm tu???
*saye jawab: jgn buat keje mak..mau tercabut lutut kalu berjalan kaki ke Meru cm ni...

mak ckp lagi: habis tu...ari ni boleh je berjalan jauh2...

*saya: gluppppp

ok, nntikn syoknye soppink raya part3...

Friday, August 27, 2010

Kelebihan Wanita


kelebihan seorang wanita..


Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali, Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 lelaki soleh, Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk daripada 1,000 lelaki yang jahat, 2 rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil, Wanita yang memberi minum susu dada kepada anaknya akan dapat satu pahala daripada tiap-tiap titik susu yang diberikannya. Wanita yang melayan dengan baik suami yang pulang ke rumah didalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad.


Wanita yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit akan mendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba. Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suami yang melihat isterinya dengan kasih sayang akan dipandang Allah dengan penuh rahmat. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 malaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat daripada yakut.

Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat. Wanita yang memerah susu binatang dengan "bismillah" akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan. Wanita yang menguli tepung gandum dengan "bismillah", Allah akan berkatkan rezekinya. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti meyapu lantai di baitullah. Wanita yang menjaga solat, puasa dan taat pada suami, Allah akan mengizinkannya untuk memasuki syurga dari mana-mana pintu yang dia suka.

Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada sianghari. Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari. Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan satu pahala haji. Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin,dia akan dikira sebagai mati syahid. Jika wanita melayan suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun solat. Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh (2 tahun), maka malaikat-malaikat di langit akan khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya. Jika wanita memberi susu dadanya kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.

Jika wanita memicit suami tanpa disuruh akan mendapat pahala 7 tola emas dan jika wanita memicit suami bila disuruh akan mendapat pahala 7 tola perak. Wanita yang meninggal dunia dengan keredhaan suaminya akan memasuki syurga. Jika suami mengajarkan isterinya satu masalah akan mendapat pahala 80 tahun ibadat. Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat, tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang memberati auratnya iaitu memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah.

Tuesday, August 24, 2010

saye di skool (~_~)


weehhhhh...apsal kt skolah ngatok sgt ni weyyy..hadoyaiiii...dh la skarang ni kt penjuru staffroom ade CCTV plak tu..siyesss.saye tak tipu..ade CCTV...trus masuk ke monitor pengetua...mamposss kami semua...nk borak lebih2 nk mengulorrr lebih2 pun x ley dh...

hmm...bukan nk crite pasal CCTV yg baru dipasang siang tadi..tapi nk crite pasal kepenatan yang luar biase...kehausan...kedahagaan...kelaparan..(itu sudah tentu)..yg teramat...hadoyaiiii...pakej!!

saya rase minggu lepas saya baru kemas meja saya supaya kemas dan tidak bersepah berbanding hari2 lain...saya telah SEIRI dan SEITON kan semua barang2 yg x perlu lagi...mmg nampak kemas(pada pandangan mata saya je la..)..tup tup..minggu ni cam byk je keje saye..ngn form ko-kurikulum yg bersepah2..sib baik la saya x pegang kelab tahun ni...tp, nk handle sorang demi sorang budak punye form..mmg payah...kang buatnye hilan ntah ke mane..kan susah.

Pastu kan...arini dan smlm..saye ade collect buku budak...nk mark la..cm biase..(aku buat ayat ni cm aku baru festime kutip buku budak plak dlm tempoh 2 tahun bekerja)..ape laaaa...so, oleh kerana mate tu dok tahan dr tak tidoq..maka saya dok gatai tangan main2 kamera fon..amik2 gambaq sekeping dua..utk tempekkan dlm blog cheq ni...(laaaa..awatnya ckp kedah ni???)

ni sikit ni..ade kt tepi2 meja..byk lagi buku wooo..mau nangis pulak nk menanda time2 pose ni...takde tenage =|

pastu ni pulak gambar berlakon2 tido...padahal..mmg x kire tempat pun nk lelap..hadoiiii



ape ku kisah ade CCTV terpacak atas kepale ke tak???
huhuhu..nitemare tol la since ade CCTV ni...

pastu kan, arini time balik, saye call mak saye sbb smlm mak ade ckp yg mak teringin mkn durian..cm anak die gak...suke benar durian...x kire mase....so,balik tdi g la beli durian...byk kali dh saye beli durian dan ternyata...dgn kuasa memujuk si penjual durian tersebut...saye mendapat extra durian..yeayyyyyy....

tapi kan...bile bawak masuk dlm krete..pergghhhh..giler la..semerbak harum durian ldm kete..berkuappppp...iman saya masih tebal untuk meneruskan pose...hahahah

siap ade flare lg tu...

puas hati sbb, semuanya elok...berbaloi2 la beli di hari terakhir bergantung pada gaji bulan lepas..esok...masyukkkk =p

update blog via mobile

hye semua..saya update blog ni gune hp..festime buat..sbb,sblm@ selama arini..saya update blog melalui PC..nape saye update gune hp??sbb,saye skarang berada di library shah alam di awl pagi...saje sehsuke nk g lib..bukan nk carik buku@ape pun..tp saje jln2 isi mase lapang...huhuhu

K la yee..daaa

Saturday, August 21, 2010

Tata~~

I can see the pain living in your eyes
And I know how hard you try
You deserve to have so much more
I can feel your heart and I sympathize
And I'll never criticize
All you've ever meant to my life

I don't want to let you down
I don't want to lead you on
I don't want to hold you back
From where you might belong

You would never ask me why
My heart is so disguised
I just can't live a lie anymore
I would rather hurt myself
Than to ever make you cry
There's nothing left to say but goodbye

You deserve the chance at the kind of love
I'm not sure I'm worthy of
Losing you is painful to me

I don't want to let you down
I don't want to lead you on
I don't want to hold you back
From where you might belong

You would never ask me why
My heart is so disguised
I just can't live a lie anymore
I would rather hurt myself
Than to ever make you cry
There's nothing left to say, but goodbye

You would never ask me why
My heart is so disguised
I just can't live a lie anymore
I would rather hurt myself
Than to ever make you cry
There's nothing left to try
Though it's gonna hurt us both
There's no other way than to say goodbye


Good bye- Air Supply
tak tau nape post lagu ni...since dgr lagu ni mlm tadi..time slot Hotfm zone bersama Anne buat kali terakhir dan rase lagu ni tacing laaa... =(


Friday, August 20, 2010

Masa sangat pantas

Salam, 4 hari tinggalkan blog...bukan xde crite nk tulis..tapi, tuan punye blog sgt penat/letih ngn kerje2 harian..walaupun kerja2 dirumah tidak 100% saya buat tetapi saya sangat letih melayan karenah bebudak ngn kerja2 di sekolah...lagi puase, lagi penat...kalu x puase pun penat gak...opppsss......

Smlm, mbah saya dtg umh, mbah datang sini sbb nk buat treatment mate...Alhamdulillah mate mbah dh ok..kene buat rawatan susulan je...smlm mbah dtg ngn Pakcik Mamat..time kitorang dok sembang2 pas berbuka pose tu..mbah tetibe cakap yang skarang ni cepat betul mase berlalu...tup tup dah 10 hari pose...rase cm smlm je start 1 Ramadhan..huhu...pastu saya cakap la, sebab ape rase cepat...sebab skarang umo kite makin meningkat...sebab dulu time kite kecik (merujuk pada diri sendiri) kite mesti suke kalu bulan pose berakhir dgn cepat dan mesti tanye kt mak kite brape hari lagi nk habis puase..huhu...sebab ape??sebab, budak kecik mesti tak sabar nk sambut raye sebab nk collect duit raye..itu je...dulu ,kalu sape yg dapat duit raye paling banyak..die mmg champiioonnnnnnn la kan..

Pastu yang membezakan kita sekarang...saya yang akan memberi...tak kira utk budak kecik, mahupun org2 tua...itu tanggungjawab apabila kita dah besar...dan kalu cam saye mmg sgt terase cepat sebab persiapan raya kali ni bakal melibatkan saya sebanyak 80%..waaa....nape saye ckp cm tu??sebab dari bab beli kuih raye..order kuih raye..beli persiapan raye...sume saya akan tanggung...duit raye jgn cakap..mmg dh ketepikan siap2...kazen2 yg kecik2 meremut pun bukan main banyak ok...lom lagi , setuden saya yg dh plan siap2 nk dtg umh...adeii..sib baik setuden dh besar...xkan la nk dpt duit raye lagi kan???hahahahaa...adooooiiii laaaa..

Takpe la...setahun sekali...bukan selalu...tapi nk buat selalu pun xpe...tapi kene pikir byk kali la jugak kan...so, oleh kerana setahun sekali...maka, saya telah buat pembahagian perbelanjaaan utk raya yg bakal menjelma nnti...

Mode: rase cepat sgt mase berlalu kerana dihambat rasa sibuk yg tak penah berakhir...

Sunday, August 15, 2010

en.mahMOOD utk si Senin

adooii..sok senin ek???bgus tol la...best pulak MC ari jumaat dan smbung cuti 2 hari lagi..mmg heaven la..at least saya bley rehatkan mulut saye ni...maklum la..dh tua..gigi pun kene cabut...sakit woooo..rase cm nk soh org lempang atau tumbuk je muke saye time sakit tu...hahahaha..


ok.ok...bkn nk crite pasal cabut gigi ke ape..tp, nk crite pasal macam2...mungkin ianya tak selari dgn tajuk entry kali ini..tetapi percaya lah..ianya semata2 untuk mendapatkan MOOD utk ari esok....wowwww...

tapi kan..yg paling best adalah hari ahad la...saya kene jadi 'Pelakon' jap..drama pae..tajuk nye...pelik sket....D.U.D.E...stand for what??hahaha...only me & extra pelakon sahaja yg tahu...saya upah member saye utk berlakon jap semata2 utk mengelakkan perkara yang tidak ingin ianya berlaku dalam hidup saya...saya perlu memberitahu perkara sebenar...yeahhh..dan itu lah penyelesaiannya...

hahhaa..mungkin anda yang bace ni pun x tahu ape yg ingin saya smpi kan sebenar..yg penting..bermonolog dgn diri sendiri itu lagi best...dan kengkadang ia menyedihkan...ape daaaa...

hmm..ok la..sbnrnye byk lagi nk crite..tp, saya dh ngantuk...syaa pelu bekerja esok...saya perlu mencapai ape yg saya ingin kan..say tidak sabar utk akhiri tahun ini...saya sgt berkobar2 utk tahun 2011....

yeahhh...saya sudah membuat keputusan...saya ingin meneruskan hajat saya...dan yang penting...bulan 9 nnti..saya perlu mintak tukar skolah...saya tidak mahu lagi ada di Klang...mungkin nk ke Bangi plak..sbb, saya ade hajat besar yg telah saya lafazkan pada tahun lepas...yang mana berkemungkinan saya akan laksanakan sekiranya saya sudah bosan dgn permainan dunia...

rose..la tahzan...

Paper Final maths

hoorrayyyy...dh siap buatkertas soklan pekse akhir tahun weeyyy....kijap je buat....sumenye gune software yg aku bru install minggu lepas....soklan sume dh siap...tinggal select je mane yg berkenan...cm pilih baju kan.....sib baik buat satu subjek je..sib baik tak buat ketas sejarah..kalu x...mammmmmpp la aku nk buatnye...dh la xbrape nk terer dlm sejarah ni..cm ne ntah aku ade fan club kt skolah tu...argghhh...sume itu berpura2 aje.....hahahhaa...xpe..yg penting...aku dh heppiiiiii sebab keje yg perlu aku buat beransur siap...tinggal nk buat kaver kertas ekzem ngn buat JSU je...tau ape itu JSU???JSU bermaksud jadual spesifikasi ujian...meaning kite kene analisis setiap soalan tu...mengikut taksonomi Bloom....Taksonomi Bloom ade 6 tahap kesukaran...korg gugel sendiri la ye dalam tenet ape tu Taksonomi Bloom...mls plak nk explain panjang lebar kt sini..sbb, time buat thesis mase final year aritu..aku pun dh puas gilerr gune taksonomi Bloom ni...ulas panjang lebar dh...

ok, my students....be ready ok..soalan maths paper 1..SUSAH ok..=)

Tuesday, August 10, 2010

Satu hari sebelum pose =D


alahaiiii..arini meriah sungguh kt skolah...bukan ade aktiviti pun..tapi, meriahnye di hari terakhir yang mane umat Islam boleh makan pada siang hari...termasuklah guru-guru di SMKSA...meriah kemainnnn...sume pakat turun ke kantin nk merase makan tengah hari kt kantin...katenye, nnti cuti sebulan mkn kt kantin...mesti rindu mskn kantin..hahaha...

x kate la orang lain...saya pun same...dalam dok sakit2 ga ya ga ya tu...saya pun join mereka-mereka untuk memeriahkan suasana di kantin....hahaha...

haaaaa....ini la geng2 yang memeriahkan suasana kantin...ini sebahagian je tawww...ade lagi kt sebelah meja depan sane tu...kui3
kami semua tgh tunggu order makan ni...

ni adalah juadah terakhir saya sebelum pose esok hari...kuew tiaw sup...sedapppppppppppp

owhh ye....bermula esok,tempat saya yang dikenali sebagai R&R Andalas (sebab byk makanan, stok2 kuih raye...tempat letak sampel kuih raye...tempat letak periuk belanga time pot luck kecil2 lan...dan tempat letak notis2 penting) diISYTIHARKAN akan DITUTUP buat sementara waktu selama sebulan...tiada lagi sampel kuih...tiada maruku ikan..tiada lagi sampel kek...yang ade cume,
1) Katalog AVON (nak order online pun boleh..heheh).....
2) borang nk order MARUKU IKAN & ASAM untk stok hari raye....
3) nk tempah kek kukus asam manis pun boleh...

Pengumuman lagi...
R&R akan beroperasi semula seminggu sebelum cuti raye untuk mengedarkan stok2 kuih raye yang telah ditempah oleh rakan2 saya...huhu...

**pergghh...dah macam biznezzzzwumen yg bizi lak ni....

**nota kaki: R& R is Rehat dan Rawat...rawat la ape yg patut di tempat Roslina bt Romansor...R&R juge kan???

Papepun...selamat menyambut ramadhan....ahlan wasahlan yg ramadhan

Datuk Jamali Shadat @ SMKSA


salam ramadhan semua...semoga semuanya bergembira menyambut kedatangan 1 Ramadhan...

Entry kali ini adalah untuk mencoretkan cerita semalam..ari Isnin yang mana sekolah saya ada mengadakan sambutan ambang kemerdekaan...pelbagai aktiviti yang diadakan sempena menyambut kemerdekaan negara kita yang ke-53....antaranya futsal dan bola jaring 1 Malaysia, pertandingan mewarna, pertandingan melukis, pertandingan kuiz geografi, pertandingan kuiz moral dan agama ,tayangan filem Leftenan Adnan dan tidak ketinggalan bicara tokoh di zaman kemerdekaan.

Semua aktiviti ini telah diuruskan oleh guru2 tertentu dan saya bertugas di bahagian/program bicara tokoh.Sekolah saya telah menjemput Datuk Jamali Shadat untuk memberi ceramah tentang 1 Malaysia dari perspektif dirinya...

berikut adalah gambar dan video2 yang sempat dirakam oleh saya sepanjang ceramah tersebut...


Datuk Jamali Shadat



pelajar2 teruja nk jawab soalan..siapa dapat jawab, Datuk Jamali Shadat bg duit Rm10..


Izzatul sedang berdrama dgn Datuk

Tan Sze Young pun berdrama jadi doktor...nnti kan video mereka...funny ok...


video
izzatul in action


video
sze young in action

aktiviti diakhiri dengan nyanyian lagu2 patriotik yang dikendalikan oleh Pn.Sarimah GKMP Kemanusiaan SMKSA...

Sunday, August 8, 2010

owh...ga ya ga ya..

gambar gugel je..
bukan ilustrasi sebenar...=(


owhhh laa..lame giler saya sengsara pasal sakit ini...mule2 ingtkan xde ape..mule2 kene sakit ni..ingtkan bley handle lagi..rupenye..lebih dr sebulan saya buat dunno je...lame kelamaan, smlm saye cek cek ..rupe2nye sakit ini tidak boleh dibiarkan lagi...sangat sakit..sampi nk makan pun kene alih dari mengunyah mknn di belah kiri, skang ni kene mengunyah di sebelah kanan plak...dh la x biase...pastu saya pulak mmg tengah berselera makan, so, bile mkn mknn dan terpakse mengunyah di sebelah kanan,saya rasa..saya mkn tak puas..tak kenyang..adeiiii...

so, esok...saya mahu jumpe doc..soh doc je yg settlekan masalah saye ini...harap2..doc itu hensem...
=)


syoknye shopping part 1

fuhh....penat ok, baru je balik shopping utk raya tau...ye....shopping raya...cayo la...den tak tipu...saya g PKNS Shah Alam je..kt situ je pun...kalu bawk seribu...sure dh bley habis dlm tempoh mase kurang sejam...haihhh..mmg situ jadi one stop centre la untuk beli barang2 nk smbt raye dan ramadhan...bg saya, Kompleks PKNS mmg menyediakan pelbagai kemudahan dan persiapan ramadhan dan raya yang terbaikk...berbaloi dgn harga dan kualiti..walaupun secara peribadi saya mengatakan bahawa pakaian2 yg dijual di PKNS itu ade yang mahal..tapi, ternyata ianya tidak memberi impact langsung kepada para pengunjung setia Kompleks PKNS yang telah bertahun2 menjadikan tempat itu sebagai destinasi membeli belah....

Jangan kate musim raye la...kalu x raye pun, boleh dikatakan dalam seminggu mesti dan WAJIB saya pergi ke PKNS tersebut...jalan2 sorang..cuci2 mate...nk beli belah xde sape larang...boleh jalan selaju dan selambat mungkin..sebab xde sape nk halang saye utk jalan laju atau cepat..mmg best..layan mate tgk pakaian2 cantik...hahahaa..inilah perempuan...shooping baju...tetap jadi number 1..huhu..

ekceli saye tak beli pape pun utk versi shopping kali ni..sbb, saye dahulukan untuk beli keperluan mak ngn adik2...persiapan utk raya bagi diri saya sendiri dah ready dh...hi-heels ade 2 pasang..brand new from my fav brand..pastu baju raye mmg dh siap...dh penah pakai gak pun..itu pun sekali je..nk g wedd..xpe la..ulang tayang time raye nnti...baju saye biase2 je..xde la grand mane....asal raye sudah..bukan nk jumpe mak mentua pun nk pakai lawa...raye kt kampung je..then rase cm nk bercuti luar selangor plak rasenye..backpacking...hmmm...perlu pikir semula je ni...

ade mase sebulan lagi nk decide ni..same ade nk tambah lagi koleksi baju raye ke tak..tgk bajet gak ni...tahun ni, tahun ke 2 saya bg duit raye...kazen mmg sure ramai...biskot raye compem saye beli..nampak gayenye..mmg kene betul2 merancang ni...hmmmm...

ok, jumpe kt entry lain =)

Saturday, August 7, 2010

Good Luck kontinjen Malaysia!

Salam pada semua, entry kali ini adalah untuk menceritakan tentang Formula Future Power Boat yang disertai oleh salah seorang pelajar sekolah saya. Nama pelajar tersebut ialah Muhammad Hanif bin Ramli...

*Untuk maklumat lanjut tentang Formula Future Power Boat dan tentang Hanif ini sendiri, sila google Hanif Formula Future Fan Club di FB ok...ataupun pada sesiapa yang mmg ade link kt Fb saye, mmg bley carik link tersebut di Profile saya.

Hanif dan kontinjen Malaysia (betul ke aku eja kontinjen nih???) akan berlepas ke UK pada hari Isnin (9Ogos2010) dan akan bertanding diperingkat antarabangsa di Liverpool. Dan pagi tadi, sempat saya menonton Hanif dan ketua kontinjen Malaysia dalam rancangan Nasi Lemak Kopi O di TV9 dan sempat saya merakam menggunakan henset cap Elephant nih..untuk merakam slot wawancara tersebut...

video

*maaf atas kualiti video yg kurang memuaskan...kualiti suara pun agak kureng sket..sbb, lupe nk tinggikan volume tv..huhu...

Kepada hanif dan pilot2(pemandu boat dipanggil Pilot)lain...semoga berjaya dalam perjuangan anda semua di peringkat antarabangsa...Andalasians berbangga dgn kejayaan Hanif dan rakan2...

cayalah...(^_~)

Thursday, August 5, 2010

.....

senyum rose...senyum...=
dugaan ni....
hint: gune font jenis webdings..huhuhu..
k la..maugskolah
owh ye..smlmbarungamukngan5studs(merekamerupakanpesertakemygsayajointu
iaitudikemkalumpangresort)
hahaha..(senyumpakse)entryyangxdekaitanantarasatu
samalain..nyouallsnktaunapesetiapwordstakdijarakkan??sebab,sayaupdateblogktCCdankeybodCCnitangbuttonspace
diedhrosak....
eheheh..maugskolahkantdi..apsalmasihmenulislagi??

Wednesday, August 4, 2010

rojak

jam dh menunjukkan pukul 12.37 am| Rabu...tinggal bebrapa hari je lagi nk smbut 1 Ramadhan...yang saya tahu bahawa puasa dan raya kali ni mungkin berbeza..semuanya berbeza...mungkin tidak semeriah dan sebahagia seperti tahun lepas...kami mungkin menyambutnya dalam keadaan biasa2 sahaja...kesibukan tugas kerana memikul beberapa jawatan di sekolah dan banyak kerja2 sambilan yang saya buat menjadikan saya seorang yang kalah..yeahhh..saya kalah dalam mencari arah sebenar dan tujuan saya bekerja...tuntutan kerja menyebabkan diri saya kalah dan perlu (tak nak menggunakan perkataan TERPAKSA, sebab nampak mcm x ikhlas) untuk memberi komitmen yg penuh terhadapnya...

akan tetapi,saya suka keadaan sebegini rupa..walaupun tugas2 ini menjadikan emosi saya tidak stabil..tetapi, sekurang2nya..emosi saya yg satu lagi itu dapat ditutup oleh kesibukan saya bekerja...

2 perenggan ini telah mengambil masa 8 minit untuk diluahkan..semuanya apa yang terbuku dihati dan pemikiran saya....hari ini sebahagian matlamat hari ini tercapai yang mana, kerja sambilan, mencari buku rujukan di JJ Bukit Tinggi, mengemas susunatur buku2 atas meja,install perisian mathematic yg mana kelak ia akan berguna kepada saya, lagi ape ek....hmmmmmmm...haaaa...ngaja pelajar saya mengikut target harian yg telah saya tetapkan, menyusun dan memberi kad kemajuan pelajar serta baru sahaja siap 'scan' dokumen dari buku kerana saya ingin memberikan kelainan dalam memberikan penerangna kepada para pelajar...semuanya telah siap...

arini juga ade 'bunga-bunga pergaduhan' antara pelajar2...sempat saya berlari dari kantin ke arah tmpt pergaduhan tersebut...dan hari ini juga ,saya memberi arahan (marah secara terbuka sebenarnyeeee...huhuh)kepada pelajar2 yang membuat onar semasa beratur sebelum masuk ke kelas...

haihh..bile dah membuat tindakan luar kawalan..maka, saya turut mengimbau kembali detik2 ketika kereta saya baru sahaja kene gores...dan saya takut apabila perkara sebegitu rupa terjadi lagi....

jam dh pukul 12.53am...saya lom solat lagi rupenye..daaaaa..nk isyak..ampunkan hambaMu ni Ya Allah...ku lambat mengikut arahan mu....sesungguhnya Kau maha menguasai....

arrrggh...ngantukkk...

Tuesday, August 3, 2010

Karma

ini balasan..mungkin...
ku tidak ketahui..ia dariNya
jalani kehidupan yang sama seperti biasa
tetapi adakalanya...ade juga perkara diluar kawalan..
tanpa sedar wujud perasaan itu
tanpa sedar wujud amarah itu
tanpa sedar wujud rasa hilang kawalan..
dan tanpa sedar ia mewujudkan kemurkaanNya..

ini balasan...
dulu kita gembira..
gembira melakukan apasaja
gembira melakukan mengikut kata hati dan nafsu kita
gembira menyakiti hati org lain..

tp kini ianya berubah..
berubah bukan setakat sekelip mata..
berubah tanpa paksaan
tapi mungkin berubah kerana hajat dirinya
berubah kerana ingin berubah..

ini lah balasan...mungkin..
kerana Dia mahu menguji hambanya..
sabar...tabah..& cekal mengharunginya...
tapi..ketahuilah...batiniahnya terluka...
tercalit kekesalan...
kekesalan
kekesalan..
kekesalan terhadap empunya diri..
kekesalan bukan kerana org lain..

ini lah balasan...
ibarat roda yang berputar..
kita hanya dapat mengimbas kembali..
tapi bukan dapat putarkan kembali
tp apakan daya..
kuasa bukan pada kita..
pasrah...jika itu kehendakNya..


rezeki titik peluh sendiri

alhamdulillah...saya bersyukur dgn nikmat pemberianNya walaupun saya tidak la sekaya mana...
hasil titik peluh saya selama ini dapat menampung sebahagian perbelanjaan dan pembayaran yg ditanggung oleh mak ayah saya selama ini...boleh dikatakn lebih separuh keperluan isi rumah, kami adik beradik tanggung...

terase sgt2 bertuah hari ni..walaupun saya memulakan minggu ini dgn mood yg tidak ok..=(
arini ade pasar malam di rumah saya,saya ade tinggalkan sedikit wang untuk mak dan terpulang pada mak untuk beli ape2 yg dimahukan apabila pergi ke pasar itu nnti...

wahh..balik je umh mak ade belikan saya satay ngn durian..alhamdulillah....mak cm tahu2 je ape yg saya idam kan...tq mak..=)..sgt2 bersyukur..sbb, saya dpt merasa mknn kesukaan saya melalui duit hasil titik peluh saya...

Sunday, August 1, 2010

camping @ Kalumpang part II

Hye..salam semua..saye nk sambung crite pada entry sebelum ni yg saya gantungkan crite tersebut...hhehe...saspen je kan..

Tu la..bile dh masuk ke hutan, bebudak ni mmg telah dinasihatkan agar tidak mengambil sebarang tumbuhan@ petik sebarang bunge2 @ daun2 yg dirasakn cantik dan dibawa balik ke tapak kemping..spjg bertrekking, xde kejadian yg x diingini la..alhamdulillah...bebudak dgr cakap..tapi yang kelakarnye..bebudak ni..time kene pacat mule la panggil cikgu die yang sorang ni...muke ganas..tp hati takot..ape da...dah tu diorg ni mmg x syang mulot tol la...ade ke patut die ckp nk tgk saya tergelincir semasa naik dan turun dari bukit...hey hey hey...ni cikgu roslina ok..kalu aku boleh kejar korg sambil pakai hi-heels..ni kan pulak stakat nk panjat dan turun bukit...silap hari bulan la...cikgu korg ni kental tau....huhuhu...





Lupe plak saya nk amik gambar muke bebudak yg 'katenye berani' tp sbnrnye x pun itu..huhu..kalu x,dh lame saye tempek dlm blog ni..kui3...

Tapi ade gak part yg saye x bley nk lakukan sendiri..iaitu merentas sungai ni..gilerr deras ok airnye...so, saye ni dok pegang kamera then bimbang la sbb takot kamera masuk air kan..mulenye cm nk merentas dgn sendirinye..tapi,at last...badan cm nk kene hanyut je..so, terpakse la berpaut pada bebudak fasi tu...pastu ade lagi sorg budak fasi hulur tangan nk tolong....erkkkk...xkn nk kasi bdn saya hanyut cmtu lak kan..so,huluran tangan bersambut la..kui2...sib baik hensem weyy dak tu...

part ni la yg paling payah...air deras sgt ok..

hahahahaha...bebudak saya dah mule bersorak2 sbb, suke tgk saye xley merentas sungai tu..yg keduanya diorg suke sebab ade 2org yg selamatkan saya...sengal tol korg..jgn aku dijadikan bahan kt skolah..korg mmg siap...

camping @ Kalumpang




salam..hai semua, entry ini adalah berkaitan pemergian saya selama sehari semalam (jerrr)..kerana mengikuti 40 orang pelajar tingkatan 1& 2 ke Kem Jatidiri pelajar di Kalumpang Resort & Training Centre..program ini dikendalikan sepenuhnye oleh pihak konsultan...iaitu.Thaqif Training & Consultant yang terdiri dari En.Shah , Ust Sufian, dan 3 org fasilitator yang mane mereka bertiga ni masih lagi menuntut di IPT..

Guru2 yg join camping ni ialah saya, Kak seri, kak lin, fikri & fahmy..bebudak gerak dr skolah kol 9 pagi..manakala saya ngn kak seri serta kak lin naik Livina bergerak kol9.30 gak la...hehe...kami bertiga mmg memilih untuk naik kereta sbb, kami mahu melencong skejap sblm smpi kt Kalumpang sane tuh..huhu...alhamdulillah..mmg kami smpt melencong,..T_T

Program bermula pada pukul 3 patang selepas semua pelajar Islam balik dari Solat Jumaat di masjid yang berdekatan...nk tau x, diorg g masjid naik truck..haha..ni gambar diorg...semacam bebudak pelarian pun ade saya nengoknye...


aktiviti pertama adalah sesi memanaskan badan untuk menguji tahap kerjasama dan ketahanan mereka dalam berkumpulan...mereka terpaksa membuat warm-up dalam keadaan hujan dan semakin lama..hujan semakin lebat...nak tak nak mmg kene buat gk..bile pikir2 smula..haaa..padan muke korg...kt skolah aku soh jgn main ujan,korg nk gak main ujan..sbb, kalu kt skolah main ujan, korg masuk kelas dlm keadaan basah kuyup..pastu mule la buat alasan macam2...skarang nih..bile dh kene soh buat task dlm ujan, korg merungut plak kan..basah laaa..itu laaa.ini laaa...






hihi..ni kan..diorg tgh buat task ni kan...sbnrnye..diorg berada didalam kolam itik..sebelah tu je ade kolam itik..so, najis2 itik sume mengalir dlm takungan air yg diorg masuk ni...euwwww...

pas aktiviti ini, diorg ade aktiviti Fear Factor...ade 3 tasks yg diorg perlu selesaikan...1) cium katak,2) makan bawang merah dan 3) makan telur masin...euuwwwww...yuckssss
diorg ni muke je cm ganas2..tp, pengecut gak..takot beb..ngn katak lagi la...bawang ngn telur tu..kalu saya sendiri mkn mentah2 cm tu pun kene pikir byk kali..tp, diorg lelaki kan..so, tunjukkan lah yg diorg ni tak gentar...ape daaaa..yg penting,,,cikgu korg ni..tukang amik2 gambar je...huhu

tgh bersihkan lapisan pasir yg ade kt telur masin tu....

masing2 kene WAJIB kunyah dan telan seketul bawang besar....

kene dan mesti CIUM katak itu....

takut-takut-geli...euwwww


fasi nk bg bebudak pegang katak...

ok,lepas aktiviti ni..ujan pun dah reda..ade sedikit2 renyai la kan...En.Shah bertanye kepada saya adakah saya mahu mengikuti ekspedisi bebudak tu ke dlm hutan???saya kata, ya! saya mahu ikot...diorg cm x caye , sebab....fes...saye perempuan..seken, sume dak lelaki...tert...baru pas hujan..bahaye...fort..diorg takut saya kene gigit ngn pacat...n saya x tahu langsung cm ne nk buang pacat..so, dgn muke yg x percayanye..mereka membekalkan saya sebungkus garam dan syaa bertanye...nape bg garam??x bg spray utk repel pacat tu???diorg kate...cikgu taburkan je garam ni, time pacat tu mule nk sedut darah...owhh my gossshhhhh...saya cm dlm dilema...nk ikot ke tak..nk ikot ke tak...malu beb..mule2 nk g..kan tetibe x jadi pegi..sure kene gelak ngn students aku yg sengal2 tu....
so,saya pun ckp yg saya mmg nk g..so, ok la...ade 40 org pelajar jage saye...huhuh..berbunge hati..sbb, ade students jage..tp........

hahahaha...sambung lain entry....