Instagram

Instagram

Sunday, February 27, 2011

Suntik botox sket... XD

Hahahah...dgr title entry dh terkejut kan? Korang ingat saye mahu suntik botox ke kt muke??haaa...tak ye..jgn salah paham...

Ini semua kerana blog ku yg sudah diubah template nye...slalu buat 3 column...tp kali ni nk try test buat 2 column plak...Hasilnye..not bad la kan...(tp terpulang la kt korang nk kate ape kan...korang ingat senang ke mau tukar2 pastu godek2 blog ni..kasi maintain bergetah dan berspring2 toing...toing...toingg ..cm ni??)

Sebelum ni, background wane hijau...pastu ade header gambar note book ngn pen sebatang..(mmg dh terang2 aku cikgu kan..) pas tu kali ni..nk lari dr element cikgu sket..tp saya ade ubah background ade effect bunge rose ;p ;p ;p

K, la..itu je...rerajin la tgk2 blog ni ye...pastu jgn buat2 x reti nk klik pade iklan yg ade tu...alaaaa..tinggal nk klik je..bukan soh bg duit pun...

tqvm semua...


LOL,
Rose~

Saturday, February 26, 2011

Tasha & Im W-Day


Salam semua pembaca blog ni..ape buat ari ni?makan tido?makan jalan2?makan lepak2??hhhhaaaaaa..terpulang lah kat u ols..asalkan korang bahagia kan..nk buat ape pun suke hati je la kan..

Ok, Arini nk update pasal majlis perkahwinan Tasha & Im di Bandar Baru Bukit Raja,Klang.

Anda x kenal Tasha??haaaa...g kt SINI. Anda akan tahu sape Tasha..Kalau 2 minggu lalu, saya g wedd Aifaa..(kalu nk bace pasal W-Daya Aifaa, boleh ke SINI gak)..arini saya temankan dan memeriahkan majlis Tasha plak ye...

Meh la tgk gambar2 sebelum & selepas majlis akad nikah tersebut...


selepas mekap | sebelum nikah ;)



gediks santai ber tiga ye!!
Lin | Saya | Yanti



hantaran bertemakan biru & pink



ala-ala arabian...gojesss..



haaaaa...ni part paling x bley blah..ade ke patut kt umh org, kami berdua amik gambar sengal2 cm ni...ape ingat ni Pre-wedd photoshoot ke??

haha...ekceli..saya ngn Yanti mmg duk kt dapur semasa tok kadi nikahkan mereka berdua..sebabnye...kt ruang tamu..dh ramai dh org sama ada dari keluarga belah Im dan rakan tau lan Tasha...so,....duk dapur pun ok je la...



hehehehe...

sebenarnye..kami duk dapaur sebab nk tgk Makcik Riha ni tgh buat decoration utk lauk pengantin...cantik wooooooo die buat.....


OKla..itu saje...len kali jumpe lagi di sesi jalan2 makan nasik minyak org ;)

Wednesday, February 23, 2011

Belajar BerJIMAT bukan BerJIMBA;)

Hallu kamu kamu kamu dan kamooooooooo semuaaaaa~~

Cm ne arini?ok? tarak ok? sihat? tarak sihat? owwhhhh..kamonnnnnn...

Nampak gayenye aku ni dh semakin rajin pulak mengupdate blog tiap2 hari...baru aku prasan yg list kt blog archive utk bulan Februari ni...melebihi bilangan entry pada bulan-bulan yang lain...hmmmm..biase la...kengkadang kalu emo sket..entry lebih la..kalu x brape nk emo..post entry secoett je...kengkadang mood ok..terase nk post byk entry...hmmm..pendek kate..ikot emosi gak la nk tulis entry ni..


ok, habis cerita pasal update|emo|entry|etc...

Maw cerita pasal hasil dr langkah2 penjimatan yg saya lakukan...Benar..saya akui..tahun ini, berazam nk berjimat cermat amalan mulia lagi berhemah...dalam semua segi,sisi,sudut, (cm topik matematik plak..huhuh)

Antara perkara yg telah saya buat untuk mendidik diri sendiri ialah...mengurangkan pembelian baju2 utk kesekolah...(ngeh3..boleh caye ke nihhh)..Kalu boleh mahu beli baju murah2 je...branding..tolak ketepi...yg penting lawa di mata sendiri..(terase cm nk nyanyi...cantik dalam..cantik luar..cantik dengar sini....).x lawa di mata orang pun xpe (tapi ade je student dok puji2 time kite pakai x cantik pun...x tau la ikhlas ke tak...kt mate student tu...semedanggggg je cantik..x paham tollll)....Agrrhhh biarkan mereka berkata2...janji kite puas hati .

Langkah seterusnya ialah mengurangkan penggunaan Internet mobile..harharhar...
Saya x gune pelan data pada fon saya..makanya..setiap kali nk online thru mobile..sure kene caj yg sgt tinggi..dan bile tahu caj dh tinggi..maka online sekejap2 je la..tp itu pun tetap terase pengaliran bil telepon saya....memule pikir tidak mengapalah sekiranya caj data lebih tinggi dari caj panggilan.sebab saya fikir...saye pun xde sape untuk bergayut lame2 kt telefon..sebab mungkin orang x suke kot dgr suare saye.....Tp tu la... lame kelamaan..terase bebannye..sebab..tiap2 bulan bil mesti melebihi rm200...mmg betull.x banyak sgt bill nye..tp rase cm x berbaloi pulak..

Oleh itu saya telah mengurangkan aktivit Internet mobile saya terutamanya mengupdate status FB (x sia2 deactivate FB aritu selama seminggu..sebab nk berjimat dan mengalami masalah emosi) .Maka, saya hanya melihat/memeriksa inbox email saya je...alahhh..itu pun x byk mane pun...saye bukan populer sgt kalu org nk cari pun.... ;)

Maka, apabila bill bulan Februari sampai..alangkah gembiranya saya kerana bil tepon hanye rm150 jee!!!!!!!! Ini dh jadi pencapaian yg terbaekkk...ade separuh jalan lagi nk capai credit limit...hahahahaha...Go Rose go!!! u can do it..

Skarang ni (stakat bulan Februari ni je lahh) saya berjaya menahan NAFSU NAFSI (ompompan..biase la..ade 9 nafsu kannn) dari membeli belah...kalu dulu..bile membeli je..x terus belah..mesti beli dan terus beli...so, tahun ni..beli mane yg perlu je...sebab saya tak tahu ape akan jadi pada hari esok,luse ,tulat,tulit,tulis,tulip,tupai...dan seterusnya...(mule dh merapuuu)

Oleh itu..wajarlah saya untuk mengurangkan xtvt berJIMBA atau dgn kata lain...berPADA-PADA dan meneruskan usaha untuk berJIMAT..

sekian coretan cakap serupa bikiniiii (oppsss....) serupa BIKIN saya kali ni..kalu bosan..sila juihkan bibir anda sehingga boleh diikat gune tali rafia...


*P/s : Kepada rakan2 berjimba saya...kalu nk pegi mane2..sile roger dulu tau...sbb nk check jadual...Takot bertindih plak ngn keje2 mencari duit2 tepi ni...AL-Maklum lahhh...YB kan..

Tuesday, February 22, 2011

Cube cubi Naturactor ;)

Hye readers ;)

Cm ne ari ni??Anda ok ke??Harapnye ok la ye..

Saya??

Owhhh..cm biase la..kuar pagi balik malam..kejenye bercakapppppppp je x renti2...tapi cakap keluar ilmu xpe la kan...haaaa

Ok, tinggal bab tu...saya mau cerita pasal Naturactor...ape itu naturactor???adik beradik Naruto ke??hahaha..taaaaakkkkkkkkkk..Naturactor adalah sejenis mekap...

bace info ni:

Naturactor merupakan keluaran Meiko, daripada Jepun - bedak yang berasaskan tumbuhan organik. Ia mengandungi ekstrak bunga sakura. Bunga sakura merupakan bunga yang boleh memberi kebaikan kepada kulit kita. Antaranya adalah :


  1. Membantu kulit menjadi lebih lembut

  2. Membantu menghidratkan kulit

  3. Mengurangkan masalah kulit ( Sesuai unttuk kulit berjerawat)



KELEBIHAN NATURACTOR???

- Anti kilauan/tidak berminyak
-100% menutupi pegmentasi, parut, cela, jerawat & noda hitam
- Ringan & lembut pada kulit seakan-akan anda tidak memakai foundation
- Melindungi kulit dari sinar uv yang boleh menyebabkan pigmentasi
- Senang digunakan, cepat & yang penting tidak melekit
- Tahan sehingga 12 jam
- Tidak menutup pori-pori
- Digunakan oleh makeup artis professional
& mak andam
-Kulit terasa ringan, tidak melekit & kelihatan gebu!
-Sesuai untuk majlis pertunangan, perkahwinan,photoshoot dll



Orang Jepun selalu keringkan bunga sakura ni untuk diminum bersama teh. Selain itu, ia juga ada perlindungan dari UV. Ini sangat penting sebab matahari adalah punca penuaan kulit yang no.1.


haaaaa...semua info ni..saya ambil dari SINI.

Ok,berbalik pada cerita Naturactor ni...saya order online dr kenalan FB sejak sebelum cuti CNY lagi..order pertama x smpi2..ade masalah kt POSLAJU..then saye pun agak cuak gak la..sebab saya dh bayar kan..tp barang lom sampai...keciwa gak la..sebab mmg berhajat besar nk try naturactor ni...sbb saya slalu admire menjadi secantik Ika Radiusite ni..

** redaries & radiusite mmg web site adik beradik tauuu**

Pas tu, g la tanye seller Naturactor ni...pasal brg yg x smpi2 lagi ni..so, beliau memutuskan untuk menghantar semula Naturactor pada hari Isnin (21/2) dan parcel sampai pada 22/2 (fuhhhhh....POSLAJU mmg LAJU betul lahh kali ni...)...dan sesampainya saya di rumah..ternampak sebungkus bungkusan atas katil saye...hati ku berbunge rianggggggg....barang yg dihajati udah sampeiiii...

Tapi malangnye x smpt nk godek2 lebih..sbb nk kuar g part time japp..then balik umh..pe lagi...parcel tu yg di capai dulu...pastu mule la verangan2 lebih nk jadi cntik cm Ika Radiusite...huhuhu ;)

**big thanks to ILYANA ILYIA



weehoooo..parcel udah sampeiii...


foundation & loose powder...

lepas ni boleh la cube cubi mekap ;)


isi dalam..


Owhhh..tetibe plak x tau nk pilih mane satu nk gune...same ade Olay Total 7 in 1 Anti-Ageing Cream with touch of Foundation...atau pun Naturactor ni...Olay mmg sgt best...muke cm mudeeeee belieee je kan...patut la comel (versi perahsaaaaannnntannn)...


x keciwa langsung pakai ni...sebab ni je la yg mampu milik dan mampu dek poket... ;)


Ok,mahu tido segera sebab esok mahu bangun awal mekap2 gune mekap baru..;))

Sunday, February 20, 2011

Melawat Rumah Contoh ;)

Hye readers ;)

Ape yg anda buat hujung minggu ni??pergi jenjalan ke mane?Shopping ke?tgk wayang ke?? atau duk umh saje??Saya pulak pegi jenjalan gak..tp kali ni..jalan2 yg x keluar modal yg byk...tp,jenjalan yg memberi semangat kepada diri saya sendiri untuk memilikinya.

Kali ni saya mahu bercerita pasal kisah jalan2 bersama 2 orang sahabat saya untuk pergi melawat rumah2 contoh di sekitar Shah Alam 2 hingge ke Sg.Buloh serta ke Puncak Alam Fasa 3 (kalau x silap la kottt)...

Saya bercadang untuk melihat rumah2 contoh bersama Amru dan Yusri seperti yg telah kami rencanakan pada minggu lepas iaitu misi mencari rumah idaman masing2..yeayyy...Mula2 kami pergi melawat ke Desaru (name kawasan perumahan) yg mana salah satu rumah telah di beli oleh Yusri (insyaAllah) dan kami pun pergi melihat design rumah tersebut...Harge jgn tanye la kan...Kalau dh beralamatkan dan berposkodkan SHAH ALAM...maka jangan bermimpi lah anda akan mendapat harga yg paling murah...Hargenye cm boleh beli kereta Getz aku tu....8 bijikkkk weyyy....tp xpe la...member saya yg sorang ni...tahap gaji beribu2 lemon..tp yg bestnye..die ni x show off untuk pakai brgn yg standed mended..dan branded...die lebihkan pada membeli aset...syabassss...

bakal jadi umah Yusri ;)
weeeeee~~

mungkin saya pun akan memilikinya...tp dlm mimpi je la...


tangge lom siapppp... ;p

kalu sape yg amik corner lot..halaman die mmg terbaekkkk...puas hati

Pas keluar dr area ni, kami ke ALAM BUDIMAN (housing area sebelah UiTM Puncak Perdana).Yang ni pun mmg YEAYYYYY mahalnye...(sekali lagi aku hanye dapat telan air liur je la ye...).Banyak lot dh jual, dan ade gak la fasa ke 3 sedang dibina..dan mungkin lebih mahal lagi la..(geleng2 kepala nihhh)...

ALAM BUDIMAN



lorong belakang umah yg sangat menarikkk...

Alam Budiman Housing Area ni..dibina menggunakan batu bata warne merah..bukan seperti kebiasaan rumah2 yg dibina menggunakan batu blok warne putih tu...so, dindingnye mmg semula jadi berteksturkan batu bata merah..dan kelihatan sangat klasik..sbb tu...harge die cmmmmmmmmmmm....ehemmmmmmmm ;) (paham2 je la ye..)


Lepas tu kami melawat housing area GreenHill Villas yang mmg sgt mahal..sebab berkonsepkan villa berkembar dan keluasannya sangat luas..harge sebuah ade yg mencecah 1.2 Million..hanye bayar pendahuluan rm8K dan korang bayar lah duit gaji korang bulanan tu untuk bayar umah semata2...(geleng2 kepala lagi)...superb bebbbbb...x tipu....kt Greenhill ni, x sempat amik gambar sbb sgt2 teruja...terase cm duk kt sebuah rumah agam plak...pehhhhwwwwwwww....(mula la aku berharap sorang anak raje dtg pinang aku cepat2 dan beli umh cm tu utk duk berdua....dengggsss~~)

Lepas tu plak, kami bergerak ke Saujana Utama (dh masuk area Sungai Buloh dh nihh)..Saujana utama dh ramai penduduknya...Saujana Utama bersebelahan dengan Seri Pristana dan harge umh kurang sket dr tempat2 sebelumnye..tp,tetap mahu pikir 1000 kali kalu betul2 nak...(nak mampooosssss kali kebrapa ntah nii....).Saujana Utama telah membangun telebih dahulu berbanding kawasan perumahan yang baru mula dibina di pinggir2 Shah Alam ni...Kawan saya , Amru berkenan untuk memiliki salah sebuah rumah di sini dan kami terus ke Pusat Jualan GLOMAX di tengah2 SaujanaUtama itu...

**owhhh...yg ni pun x smpt amik gambar....T_T


Lepas tu, kami bergerak ke Puncak Alam Fasa 3 yang menempatkan 3 jenis rekabentuk rumah seperti OXFORD, CARMITA , AMANDA dan TATE......Design mmg cantik untk TATE dan OXFORD..tapi tidak untuk CARMITA. Ini kerana TATE dan OXFORD tidak menggunakan banyak ruang dan xbanyak bersegi2..Nampak cantik dan x berserabut sgt dgn liku2 dinding2 umh...AMANDA pula masih dalam pembinaan.Harge....hmmmmmmmmmmmmmm....maunye makan meggi tiap2 hari nihhhh....

Pendek kate la...petang tadi dok pusing2 carik umah yg berkenan di hati dan di poket je la...hahaha...tp mmg best...Yusri dan Amru mmg pakat menghasut saya untuk beli umh...Tapi apekan daya..gaji saya mmg x lepas untuk umh sebegitu rupa....waaaaaaa~~~ (cepatlah anak org2 bisnesmen dtg meminang saya!!!!)hahahahahahaha....


Terase cm mahu kumpul duit banyak2 sbb nk beli umh...dan mahu kerja siang malam pagi petang untuk carik duit byk2...pastu....tetibe rase cm nk hanginnn...sbb, bilenye ntah jawatan saye nk sah ni????bile dh sah jawatan..mesti bley buat loan beli umh kan???waaaaaaaa.....cepat la skettttt...

Saturday, February 19, 2011

Cube bace...

hye readers..kali ni saya kopipes coretan/notes org lain yg ade dlm fesbuk utk korang bace..tajuknye.."mengapa seorang lelaki perlu mencari isteri berkerjaya sebagai guru'..saya x kata korg perlu percaya atau x..tapi lepas bace ni korang nilai sendiri ye...


Bagi saya, secara personal nye..ade banyak yg x brape kene..sebab, x semua guru-guru wanita akan jadi seperti yg ditulis ini..huhuhuhuh


Penulis ni kata..cikgu...

1. Hidup Berjadual.

Bukan kata wanita yang mempunyai pekerjaan lain tidak mempunyai jadual, tapi kalau cikgu, jadualnya setiap hari sudah tetap dan ditetapkan. Sampai penempatan dia di sekolah pun sudah berjadual. Kalau kau tengok cikgu Kimia, hidup dia bukan sahaja berjadual, malah berkala. Macam Jadual Berkala Unsur (baca : Periodic Table) tu. Jadi kalau suami dia itu jurutera, memang senang nak kejut orang bangun pagi.

5.00 pagi : Bangun pagi, masak air, buat sarapan.

5.50 pagi : Mandi, persiapan diri, solat Subuh.

6.20 pagi : Bersiap nak keluar rumah, menuju ke tempat ke sekolah.

7.10 pagi : Sampai sekolah.

7.30 pagi : Mula kelas.

10.10 pagi : Rehat

10.30 pagi : Masuk kelas lagi.

2.00 petang : Balik rumah (kalau tiada kelas tambahan atau aktiviti sekolah)

Senang kan?

Jadi, kalau dah berkahwin, isteri itu akan mengatur hidup berkeluarga dengan lebih sempurna (insyaALLAH).

Pagi : Sarapan + kemas rumah + masak.

Tengah hari : Makan tengah hari + duduk dengan suami (buatlah apa kau nak)

Petang : Rehat + minum petang + sediakan makan malam

Malam : Buatlah apa-apa aktiviti yang perlu

Pastu..die kate lagi...cikgu....

2. Dedikasi, komited dan penuh komitmen.(yang ni aku setuju)

Seorang guru yang hidupnya hanya berkisarkan sekolah dan tempat-tempat kerja biasanya akan penuh dengan sifat di atas. Bukan apa, ibu bapa penjaga sekarang kebanyakannya mengharapkan cikgu seratus peratus dan budak-budak pula biasanya akan menjadi besar kepala apabila dibiarkan. Maka cikgu kenalah beri perhatian pada murid secara berlebihan (janganlah sampai kau jatuh cinta dengan murid pula!) dalam memastikan duit gaji yang diterima itu halal digunakan dan dimakan.

Sekejap.

Pernah kau dengar orang lain salahkan jurutera, arkitek, juruterbang, doktor, peguam dan sebagainya bila berlaku keruntuhan akhlak dan gejala sosial?

Mana ada!

Semua nak salahkan cikgu.

Maka, cikgu mestilah kena komited.

Konsep yang sama

Jadi, kalau suami terabai di rumah, nak salahkan siapa?

Maka, si isteri akan komited untuk memastikan suami gembira, bahagia dan apa sahaja asalkan suaminya tersenyum girang dan tidak memikirkan untuk menambah cawangan lain. Eh?

(sambil asah pensel dan pisau di tepi)

Yang ni pulakkk....

3. Tidak boleh menipu atau berpeleseran. (mmg la pun..tp ade gak yg memilih cara hidup utk menipu dan berpeleseran..walaupun x ketara mana)

Nak bagi markah, ada skema jawapan.

Pakaian ke tempat kerja, ada etika.

Nak tanda kertas, ada garis panduan.

Sampai sekolah, isi waktu kedatangan.

Balik sekolah, kena tekan lagi nombor di komputer.

Yuran murid semua ada hitam putihnya - nak pungut duit pun ada surat kuasa.

Bila boleh nak menipunya?

Nak berpeleseran?

Jauh sekali.

Kena tangkap boleh kena buang kerja tahu?

Lepas tu masuk surat khabar dan segala media dengan tajuk, "GURU ......"

Gila kau.

Mana nak sempat lupakan suami begitu?

Hidup akan dalam lingkungan - sekolah, keluarga, suami, sekolah lagi, keluarga lagi, suami lagi.

4. Terapi melepaskan tekanan.

Semua kerja ada tekanan.

Budak yang tolong isi minyak di stesen minyak pun ada tekanan.

Makcik-makcik yang basuh pinggan dan masak di kedai makan pun tertekan.

Tak masuk lagi nak rebus daging dengan periuk bertekanan tinggi tu kan?

Tapi bagaimana nak menguruskan diri kalau tertekan?

Cikgu-cikgu biasanya akan dihantar menghadiri kursus atau bengkel pengurusan tekanan (baca : stress management workshop). Selalunya ada, cuma akhir-akhir ini sejak ekonomi semakin sempit, kursus semakin berkurangan dan beban kerja bertambah. Tapi itu bukan suatu masalah sebab banyak cara lagi boleh melampiaskan tekanan kerja ini.

Aktiviti luar seperti basikal lasak, memanjat gunung, berkayak dan sebagainya sudah lama diperkenalkan kepada guru-guru. Bahkan, boleh ajak pasangan bersama. Elok-elok dalam melepaskan tekanan, boleh bercuti dengan suami sekali kan?

Pukul budak-budak di sekolah?

Itu bukan satu benda yang mengasyikkan pun. Masuk penjara ada harapan.

Lebih baik buat sesuatu yang menyeronokkan untuk melepaskan tekanan.

Pastu ini lak....

5. Banyak cuti sekolah dan kerja cuma separuh hari.(hahahahahahhaahahhaha...aku nk gelak je...byk cuti ape kejadahnye....kerja skolah siap bawak ke rumah ape kessss???)

Ini yang semua orang suka betul pada kerjaya guru.

Pengalaman peribadi, kawan-kawan aku yang bekerja atau bakal bekerja sebagai doktor, jurutera dan entah apa lagi jenis pekerjaan mahu aku carikan mereka pasangan yang bekerja sebagai seorang guru.

Bakal doktor : Aku dah nak balik Malaysia hujung tahun nanti, habis belajar.

Aku : Ya, bagus! Sila minta hospital yang dekat sini.

Bakal doktor : Carikan aku bakal isteri seorang.

Aku : Kau nak yang macam mana?

Bakal doktor : Aku nak yang kerja cikgu.

Aku : Eh? Kenapa tak nak doktor juga?

Bakal doktor : Susah. Nanti waktu kerja tak sama, nak cuti pun susah.

Aku : Ceh! Memilih. Habis tu kenapa nak cikgu?

Bakal doktor : Sebab senang dia nak uruskan keluarga. Sekolah separuh hari. Bila balik kerja, dia biasanya akan ada di rumah kan? Kalau cuti sekolah, setiap hari pun mesti ada di rumah. Tak payah pening fikir nak ambil cuti ke apa.

Aku : Amboi kau.

Bakal doktor : Tapi tak nak yang macam kau.

Aku : Kenapa?

Bakal doktor : Sebab kau nanti pergi berbasikal masa cuti sekolah. (ketawa)

Aku : Keji gila. Bukan sepanjang cuti aku berbasikal. (ketawa)

Korang bace yg ni pulak..

6. Penampilan.(ini aku setuju 200%)

Ini sengaja aku tambah sebab orang sana ada tulis pasal rupa.

Dari segi wajah dan sebagainya, aku tidak akan menilai manusia. Tapi kebanyakan guru-guru biasanya punya penampilan yang sedap mata memandang. Pergi sekolah mesti kena dengan gaya. Setiap hari ada berapa pasang mata yang akan memerhatikan langkah guru itu?

Masuk kelas itu, budak-budak tengok.

Masuk kelas sana, ada budak-budak lain pula tengok.

Budak-budak yang suka, akan puji - "Cikgu lawa gila hari ini!"

Sudahlah cukup dengan lawa, cantik, ada pula gila.

Haih!

Sebab itu cikgu-cikgu kalau dipuji, dia tidak akan cepat bangga diri. Sebab apa?

Setiap orang yang suka (biasanya budak-budak yang akil baligh kalau sekolah menengah dan budak-budak jujur dan telus macam sekolah rendah) - selalu puji cikgu. Jadi, bukan suatu masalah dan kau tidak akan nampak cikgu itu kembang-kembang segala bila dipuji cantik, menarik, tertarik, menawan dan macam kena sawan. Eh?




secara peribadi..x semua si cikgu yg buat notes ni betul..sekarang dh berubah..lebih2 lagi tang 'banyak cuti 'tu..Saya akui sendiri..mmg kami cikgu2 inginkan cuti..sebab keja kami separuh hari..pastu kene siapkan kerja yg banyak seperti kerja2 pengkeranian + isi dokumen pelajar dalam kad disiplin, kad kesihatan,kad kokurikulum,kad laporan akademik..tiu lom kire nk buat penilaian kt PEKA Sains lagi..kerja kursus KHB lagi..belom buat Ujian Lisan BM, BI dan PAFA utk Pendidikan Agama Islam...itu baru kerja2 sampingan..lom kire ngn kerja2 analisis bilangan pelajar dalam rumah sukan,kokurikulum..dsb....

Kami guru2 mmg bawak kerja balik ke rumah...Korang je yg slalu fikir kerja kami sgt mudah...hakikatnye kerja kami x pernah habis...penat mulut membebel curahkan ilmu ..pastu penat tangan menulis dokumen lagi...blom lagi nk layan kerenah beratus2 orang pelajar setiap hari...

Itu belom lagi kalu cikgu2 yg buat part time lagi tu...so, kesimpulannya..cikgu mmg perlu cuti..tp korg x perlu lah menyatakan kejelesan terhadap kami yg byk cuti ni..

Pasal bab 'penampilan' tu mmg betul la..sebab, guru ni jadi role model kt skolah..dan bebudak skolah..kalu kite pakai baju 3/4/5 tahun yg lepas pun diorang still kate cantik..belom lagi cikgu2 die dressing bagai nk vogue lagi..mmg menggunung la pujian students kt cikgu..Students mmg suke puji cikgu..mungkin mereka mahu di layan baik oleh guru2nya atau pun itu sebagau strategi mereka untuk dapat markah lebih kotttttt mase peksa nnti...hahahahahahahaha

Akhir kata...ape yg ditulis oleh cikgu ni..ade yg benar.ade yg x benar...cikgu yg buat coretan ni..mengajar di Sabah...jadi sesiapa yg bace..minta maaf zahir dan zahir ye...sesaje share pandangan anda untuk org lain bace gak...

Wednesday, February 16, 2011

Laskar Pelangi




owhh...tetibe bersemangat nk dengar dan dengar semula lagu Laskar Pelangi nyanyian Nidji ni..sebab malam tadi dok layan cerita Laskar Pelangi kt You Tube...ye la...orang lain yg ade astro sibok dok canang nk tgk kt astro...saya yg xde astro ni pun, search kt tenet je la...sib baik x de buffering..mmg laju...clear..

Cerita ni sangat menarik..menceritakan kegigihan seorang guru yang tetap berusaha memberi pendidikan kepada anak muridnya seramai 10 orang sehingga sanggup menolak tawaran untuk mengajar di sekolah lain dan dalam masa yang sama turut menolak pinangan anak orang kaya demi memastikan 10 orang anak didiknya yang selalu mengejar pelangi yang indah itu tetap mencapai apa yang diimpikan...

Kalu anda menonton melalui You Tube, episod paling menyentuh hati ialah Part -11....mmg sgt touching..sbb, Pengetua sekolah itu meninggal dunia dan dalam bahagian itu, saya secara jujurnye..berasa alangkah bangga kalau saya mendapat seorang anak didik yang sangat pandai dalam matematik (seperti yang ditunjukkan oleh Lintang yang sangat cekap menyelesaikan masalah matematik tanpa menggunakan kalkulator dan ianya secara SPONTAN!!!)

Tapi apakan daya, saya kene kembali ke alam realiti..ini lah cabaran buat diri saya...kerana yg ada didunia ini sebahagiannya adalah mimpi..mimpi itu adalah kunci...untuk kita menaklukkan dunia..berlarilah tanpa lelah...sampai kita meraihnyaaa....

Sunday, February 13, 2011

Aifaa& Ewan W-Day : Drama Semata

Hye readers ;)

Kali ni mau sambung pasal sesi tangkap menangkap gambar di pelamin sebelum keberangkatan pulang kami (aku , Amru ngn Yus) balik umh masing2..huhuh...

Kol 11 malam, rasenye mmg patut beredar dr umh kenduri..dan sebelum tu, meh kite tangkap2 gambar dulu..Gambar yang wajibbul tangkap ialah..gambar saya bersama pengantin..


sangat suke pulak ngan gambar ni..tak tau nape..sgt cantik..(apsal aku puji diri sendiri nih??? owhhh..yg penting Aifaa lg cantik mlm tadi..dan baju Aifaa sangat cantik)

Pastu kami berdrama pulak....itu mmg biase..maklumlah..masing2 mmg tunggu turn kan.. ;p


haaaaa..sudah...Yus dok berdoa utk cepatkan jodoh ke hape tu..


hahaha..Amroid berbaju kuning weyyyy..terbaekkk la ko Amru..act jadi pengapit jap kan...tp gaye aku tu cm aku plak yg kipas diri sendiri ;p



haaaa...Yus nk renjis pengantin ni...Pengantin plak mmg sporting manjangggg...



haaaa...amik korang...mmg bukan renjis dh...kene simbah ngn Yus kot...hahahahah



Ok, itu lah serba sedikit kisah saya dan kawan2 semasa majlis Aifaa & Ewan..

Buat Aifaa: Saya menyusun 10 jari tangan dan 10 jari kaki, andai saya tidak ada semasa majlis pernikahan kalian..saya amat tertekan di kala itu...Aifaa, u knew what i'm talking about...thanks my lovely fren...

Buat Aifaa & Ewan: Semoga berbahagia dan sabar dalam PJJ kalian...kalu bosan2, aku ade je nk ajak kuar sesame (itu kalu Ewan kasi la kannnn)

Buat Amru & Yus : Aku dh tahu, siapa kawan dan siapa lawan..hahahaha (cam halal je kan statement nih...lenkali blanje aku lagi tau..aku x kesah pun mkn kt mamak..hahahahahah)



Aifaa& Ewan W-Day : Gelagat Diri Sendiri

Kamoooooo semua ;)

Kali ni nk cerita pasal gelagat diri sendiri selepas selesai mekapkan Aifaa.



Aifaa lepas di mekapkan oleh saya (sorry, kalu ade cacat cela..)



Diana & Aifaa
*korang bley bace majlis kawen Diana di SINI dan sesi photoshoot outdoor di SINI


Lepas amik2 gambar kt dalam bilik, saya pun g kuar jumpe geng saye..Amru ngn Yusri..hahhaaa..pada muke korang..tunggu aku lame gileerrrrr sampai berpinggan-pinggan kambeng golek korang bedal kan??Sempat gak kami borak2 cam rase lepak kt maplay plak..gelak2 x hirau tetamu lain tgk kami..hahaha...Kebetulan Aifaa ngn Ewan pun kuar bertemu tetamu2 yang datang dan Aifaa pun duduk join kt meja kami..Lapar sangat Aifaa tu..sian die...

Saya pulak sempat cube try test enpon Android Samsung kepunyaan Amru a.k.a Amroid...hahaha..kejakunan melampau2 sebab try test hp touch screen..hhahaha..tgk gambo ni..

ni Amru ngn Yusri..hohohoho



ni plak aku ngn Android si Amroid...




Owhhhh...Amru dh cm abang aku dh...bak kate Aifaa kt husband die...Amru sorang yg dh veteran...mmg Amru tua sket dr kami..tp saya dgn selamba panggil ko-aku je ngn Amru...hahaha... ;p


Saya pun turut bertemu kawan saya iaitu Aidil, Zulkamar dan Halim...Pastu jumpe Lily Aliza iaitu jiran si Aifaa..lame gilerrr x jumpe Lily..


Lily Alllen...hahaha...bukannnn...ini Lily Aliza...(ekceli aku lupe name sebenarnye)
Lili siap tanye saye berskandal ngn sape...dan khabar angin yg di bisikkan kt saye adalah benar belaka...tp mahu gelak pun ade...hahaha..ade jodoh ade la ye Lily...


Aidil, Zulkamar ngn Halim..(x cukup korum ni sebenarnye....Faizi xde)


OK, ini lah gelagat diri sendiri sementara menunggu waktu pulang...itu pun mak dh call call soh balik..hahaah...Saya akan sambung lagi cerita ni tapi versi gelagat atas pelamin plak ye...mahu choww dulu..sebab nk g keje..(ahad pun keje gak ke????)