Instagram

Instagram

Monday, February 25, 2013

Main buih sabun :)

Assalam & selamat malam...

saje nk menghapdet tetang kerajinan yg x disengajakan pada malam ini untuk aktiviti Andalas Photo Club (APC) esok...mungkin minggu ni perjumpaan last kot..sblm saya berundur dari pegang kamera buat sementara waktu ni....Cikgunye kemain lagi kalau pegang kamera x hingat yg badan tu mmg x larat...isyyhhhh...

Ok,  mahu bercerita pasal proses buat buih sabuh...saya talah menggugel dalam tenet..dan dapat la care2 nk buat buih sabun..ye la kan..malam2 bute ni..mane ade kedai mainan nk bukak lagi nk g carik buih sabun yg slalu bebudak main tu kan...so, bile gugel punye gugel...dapat la cara2 nk buat sendiri buih sabun..

Caranya sgt senang...(versi ad-hoc)
1) gune shampoo @ cecair pencuci pinggan mangkuk...(saya gune pencuci pinggan yg ade kt dapur tu..nk gune shampoo..terase syg plak...hihih)

2) tuang dalam bekas kaca

3) pastu masukkan dua sudu gula @ gliserin (boleh dpt kt farmasi) tp saya gune gule je..mane nk carik gliserin bagai malam2 bute ni...katenye gule @ gliserin dapat memekatkan lg elemen2 buih sabun tu..kirenye x mudah pecah la..(saya lom try lg..esok saye bg tau ye..same ade mudah pecah @ x)

4) pastu kacau ....dan tambah air..pastu goncang.....

5) simpan semalaman...

buih sabun yg akan we ols main esok...huhuh


Esok bley la bebudak APC saye blaja amik gambar buih sabun..harap esok ande cahaye matahari memancar..baru dpt efek gambar2 yg  diorg amik tu...alaaa...saje suke2 kan.....

Ok, dh ade buih sabun..mesti nk ade peniup sabun tu kan??

haaaa..mane nk cari bende alah tu memalam cenggini??

td gugel...org kt blog lain ckp...soh gune dawai halus..pastu bentukkan la ikut suke hati...


SAYA xde dawai kt umah...so, g kt lemari kt dapur tu..g carik bunge telur yg diperbuat dr stokin tu..pastu cabut satu persatu kelopak nye...dpatla dawai yg dikehendaki....so, stokin tu saye buang...then saye bentukkan jadi bentuk yg dikehendaki...tadaaaaaa....jadi la....esok kite shoot gambar suke2 ye....



ni gambar bunge telur stokin yg ade dawai tu....


cabut setiap kelopaknye....

**ade minyak cap kapak kt situ...tandenye..udah pusing2 kepalanye....tp demi APC esok..huhuh

ni la hasil peniup buih yg direka sendiri tu...esok harap2 menjadi la...

 Ok la...mahu merehatkan badan..hidung dh sok sek sok sek...tekak perit semacam....haaaaaaccccchhuuuuummm.....

Daaaaa...niteee :)








2 comments:

orked violet @ SYA said...

whoaaa...mesti8 cantek dalam gamba nnti kan =)

Nor Arina Azmi said...

wahh, nk try..