Instagram

Instagram

Friday, May 18, 2012

Bride 2 B | Part 2

Assalam...mlm td dh post 2 entry..pg ni nk smbng lg...ekceli..entry ni pun dh siap tap dr bulan lepas...baru hari ni nk publish..
Mari ikuti bahagian ke-2 pula ya..

3) Bunga telur
Ekceli,bunge telur ni saya buat eksklusif nk letak kt depan pelamin n mengikut tema warna majlis nnti...sbb saya tahu nk beli exactly warne tema nnti..mmg xde..so, ape sya buat...saya beli reben & bahan2..so, saya buat 230 batang bunga telur dgn harga keseluruhannya RM130 sahaja.. (compare kalau beli : 50pcs : RM75-Rm100, itupun ikut design dan berapa 'SARAT'nya aksesori yg ade kt bunge telur tu ye..)

Dan malangnya..saya terpakse menambah bilangan bunge telur sebangan 150 (50 utk hntrn ke pihak lelaki , 100 utk 2 kumpulan marhaban).Anda tahu kenapa beli? Sebabnya, saya dh xde mase nk buat sendiri sebab sibuk nak uruskan kerja2 DIY yang lain...bunge telur yg 230pcs tu saya dh buat sebelum saya tunang lg...rasenye akhir tahun lepas ... Kene la spend sedikit duit utk beli bunge telur selebihnya. Kos : RM 150


**** gambar tidak boleh diupload sekarang...harap maaf
4) Bunge rosset
Bunge rosset dikenali sebagai bunge penanggah yg slalu org sematkan/ pin kan kt baju @ tudung bg org2 yg rewang..
Saya memilih utk tidak memilih bunga sebagai tema..tp saya beli pin tudung (alaaaa yg slalu budak2 remaja pakai shawls n pin tudung ngn pin comel2 tu).Saya telah memborong pin2 tersebut sebanyak 200pcs (20 utk penanggah khemah , 20 utk sanak saudara yg TERPILIH je tau dan yg 160 pcs utk org rewang kt khemah belakang...) Pada mulanya saya nk buat button bedge (sama mcm my fiance tempah) tp saya akhirnya memilih utk tidak buat cmtu...sbb nnti spend byk kos...so, ape saya buat..saya g buat label "Majlis Perkahwinan Rose & Ezalee"..siap ngn tarikh skali & saya print gune Excel.. 1 sheet Excel dpt buat 56 keping label..so, saya buat 4 keping dan saya 'laminate' dengan jumlah kos rm8. So, sekeping label berharga lebih kurang 4 sen sahaja...huhuh..

Maka, dgn tekunnya saya buat la bunge rosset sensorang sehingga siap..Pin-pin ni nnti saya soh along saya distribute kt org2 yg berkenaan shj...
Jumlah kos bg 1 bunge rosset yg gempak (tetapi edisi bajet) : rm 180 (utk 200pcs) + kos print + laminate (RM 8) = RM 188


maka, sebiji pin siap ngn label = rm 0.99..senang cite RM1 la kan...ok la tu..



****nota kaki : pssstttt...bukan nk menunjuk...tp kalau ade kemahuan..pasti semua perkara boleh dibuat walaupun ianya sekadar buatan sendiri :)

4 comments:

Haidasafera said...

cik ros...barakallah!. btw, blog kite yg lame dah tak de yer.

KhaiRin : anies said...

xnk jemput kite ke? ;-)

Ayu Amir said...

Memang bagus buat sendiri. Puas hati + jimat kan...

wanie said...

Bila DIY sendiri untuka majlis yang paling bersejarah adalah perkara yang paling seronok.. nanti bila ada ada, majlis akikah pun nak uat sendiri jugak...