Instagram

Instagram

Sunday, April 4, 2010

balik kg.....sgt best!!

wahhh...rase sgt segar bile bercuti di kampung..destinasi yg tak perlu kos yg byk..tak perlu nk pikir2 nk menginap kat mane...haha..cm pelik je bunyik nye ..cm x penah balik g plak kan..bkn ape..saye ni slalu blik kg..dlm tahun ni je..dh byk kali dh balik kg..bley dikatakan 2 @ 3 minggu sekali..kengkadang balik ngn mak saya..tp dh byk kali blik ngn kawan2 saya..sumenye sbb nk g kondangan kt area Sg.Besar dan Sabak Bernam tu..so, mmg saya akan mengajak member2 saya singgah umh nenek saya..

Seingat saya dh lebih sepuluh tahun saya balik kg..tp tak pernah menginap di kampung...sbb, slalu blik kg..mesti balik hari..my mum mesti x kasi tido kt kg..so, kali ni..mmg dh kebetulan saya balik kg sebab nk g kondangan ngn mbah saya di Panchang Bedena..so, saya belik kg dgn adik je..duduk kt kg mmg best..walaupun jadi supir mbah kehulu kehilir..tapi saya suke..nak nak lagi ade mak lang saye yg sekepala ngn saya ..buat kami adik beradik tingtong bile tinggal ngn mbah...gusi tak sempat nk kering..asyik gelak je ...ape punye lawak la...lepas satu bab..masuk bab lawak yg lain plak...hahahahahaha..smpi skarang..bile tringat crite2 mak lang..mesti gelak snediri...

Semalam pas blik dr kondangan, ronda2 carik makan lagi kt Sg.Besar..mbah lanje makan cendol (ade ke patut!!mbah yg blanje..haihhsss)..pastu g bawak mbah betulkan cermin matenye..tp kedai tutup plak =(...dah tu bilenye mbah nk betulkan cermin mate???pas penat ronda2 Sg.Besar..kami lalu jalan dalam untuk pergi ke Sg.Haji Dorani..mak lang saya kate ade chelet yg best..smbil bley tgk2 muara..so, saya pun smpi la kt tmpt yg dimaksudkan..name tmpt nye D'Muara Marine Park ...dh namenye g tgk pantai kol 2 ptg..mane nk tgk air laut pasang kan???hape la...tp,best ttp best la..mule la berangan-angan nk dok chelet tu..even umh mbah saya dekat je...

Pastu kitorg balik umh, kepenatan dan terus zzzzzzzzzzzzz....Kol 5 ptg, kitorg kuar berjalan2 lagi g pekan Skinchan..saya mau g haircut..tp, cm dh lewat sgt..sebab we ol nk g Pasar Pasis Panjang..bukan beli ape pun kt pasar..tp saje jenjalan..pastu cuace nk ujan, maka kami bergegas pulang...jam menunjukkan kol6.30 ptg..saya ckp ngn mak lang yg saya mau tgk air pasang kt chelet td...haha..maka, kami pun berpatah balik ke tmpt yg dituju..oleh kerana ujan lebat..kami tgk laut dlm krete je la....kol 6.45 balik umh mbah..prepare for dinner dan kol8mlm, kuar lagi..g umh mbah sedara kt Pasir Panjang...

lepak jap kt umh mbah sedara smpi kol 10..sbb kitorg dh letih thp gaban..n smpi umh je..mmg tak ley layan mate dh lagi..smpt tgk cerekarama skejap..pastu terus tido...pelik tau..tido kt umh mbah...rase mlm tu sgt panjang....nape ek??lame betol nk pagi..smpi 2 kali bgun pun masih tak subuh2 pun...syokk la tido kt kg...

keesokkan arinye(Ahad), kol 8.30 pg dh bertolak balik meru...sbb ade urusan di meru plak...so, dpt dirumuskan bahawa...ini adalah weekend yg best... =)..kuar dr umh mbah je..dgr lagu ni...mmg kene sgt la...

mood: smpi umh je..tgk2.ade 200 buah kerja kursus yg baru dikutip dr student saya dan perlu ditanda..arrgghhhhh...tibe2 terus stressss..huhu =)

3 comments:

A.Z.S said...

best dengar citer ko balik kampung.. sedih bg aku sebab sebelum nie mak n abah aku mmg duk sg.besar.. pasni klu balik sane, kena duk hotel lah jwbnya.. uma dh kena jual.. watever pun, bile baca citer ko ros, buat aku rase mcm aku yg alami sume benda tue.. anyway, wat a great weekend.. gud gud.. (^-^)

DDrfauziah said...

Aslmkm.
Jenjalan tu singgah sekejap. :)

azmil said...

hahaha bes2 ko punyer story,baru aku tau ko ni keturunan jawe.bes ade mbah ;)