Instagram

Instagram

Sunday, November 1, 2009

menunggu hari ulang tahun yg pertama

Yeah…im counting the days to my first anniversary..

Hahaha..suspen kan??yeah!!lg beberape hari je nk setahun aku jd CIKGU..betul!!!tak caye??10 hb November nnti..

Meh nk imbas kembali detik2 sebelum posting..

LEPAS GRAD:

Aku apply jd temporary teacher kt SMK Sect 7..(skung tmpt si Aifaa jd cikgu)..huhu..byk kenangan kt situ..aku ade S.A!!..seorang budak form 4 menunjukkan rase terujanya terhadap aku???waaa…kisahnye mmg sadis..bkn salah si pelajar untuk meminati aku sbg seorang cikgu..tetapi…..argghhh!!! biarlah aku ngn aifaa yg tahu..huhuh..skung si pelajar telah setahun pergi meninggalkan dunia yang fana ini disebabkan barah otak yang arwah hadapi..semoga, dirinya ditempatkan dikalangan orang2 beriman..

Di SMK S7, keadaan sedikit berbeza kerana aku mengajar pelajar2 dari golongan elit yg datang dari sekitar sect 7 dan sekawasan dengannya…tp, sekaya mana pun mereka, mereka tetap seperti pelajar2 biasa..hanya kemewahan yang memberi kelebihan terhadap mereka..bayangkan la..umo 15 tahun, g skolah naik kereta..kalu kereta biase2 takpela..ni naik Toyota yaris, ade yg naik BMW ntah brape series ntah..(bapak diorg yg punye la tu)..ade yg naik Naza Ria pun ade…mmg terkejut mulenye aku tgk..selamberrrr je diorg bwk kete mahal2 ke skolah..tp..lame kelamaan..dh terbiase…

Then, habis kt SMKS7, aku dpt offer temporary di SMK Meru..sekolah yg menjadikan aku seorang pelajar yang pernah menjadi pelajar terbaik SMK meru pada tahun 2002..tak caye??? Ni aku attach gambar yg aku snap dr majalah sekolah..huhuh..



hahah...gambar aku tak brape jelas...tp..sape yg ade majalah sekolah SMK MERU 2003..pastu nampak muke aku tu..huhuh =))

Kt SMK meru ni, aku replace tmpt cikgu Fizik mse aku form 4 aku iaitu Pn Siti Lumazah Tukiman,tp masalahnye, aku tak terer fizik..aku terer maths..hhohohoho…thanks to Pn. Maziah bt Abu..cikgu fizik mase aku form 5. Beliau sanggup tukar kelas Add maths dan Maths Mod kepada kelas fizik yg aku TERPAKSE ajar tu..huhuh..sayang cikgu….thanks cikgu…

So,best la dpt ngaja add maths…kesian bdk2 tak reti nk catch up subjek add maths tu..aku paham situasi mereka..addmaths mmg susah..slalu fail…tak penah dpt lulus…huhuh..tp..siri kegagalan itu lah yg membuatkan aku boleh ngaja maths skarang..hohohoh…bkn nk bangga la..maths& add maths…tak lah susah mane..yg penting..tahu sifir, tahu mengira, cekap mencongak..(tp aku tak brape nk cekap)…n tahu formula dan tahu ubah suai formula mengikut kehendak soalan..PASTI…add maths bkn menjadi masalah kepada anda..hoho…dh macam bertahun2 ngaja maths lak..padahal..ngaja sejarah je pun aku..huhuh…

Byk kenangan kt SMK meru ni, kelas mase aku form 4 dan form 5 skung ni dh jadi bilik SPBT..sumenye berubah..tp..setiap kali lalu kt kelas tu..terbayang2 cikgu2 yg mengajar aku..teringat tmpt duduk aku kt mane…suke duke..masam masin pahit sume ade….arrgghhh.tetibe sedih!!!!

Ok,pas hbis temporary kt SMK Meru, aku stop ngajar…tinggal kurang sebulan je nk g posting mase tu..so, aku jd penganggur terhormat dirumah..huhuhu..dlm mase yg same sibok la aku mempersiapkan diri untuk menjadi cikgu yg terlatih untuk menabur bakti dan ilmunya ke sekolah2 yg bakal dijejaki…

Surat panggilan temuduga untuk penempatan diterima..kene g SMK putrajaya (2) di presint 9..kami bakal guru akan menduduki satu ujian yg dinamakan M-TEST..tak susah mane pun...bagi pelajar2 tajaan Kementerian Pendidikan Malaysia, kami tidak perlu menjalani sesi temuduga..hanya menjawab soalan M-Test itu sahaja…tetapi bagi pelajar tajaan PTPTN..mereka perlu tunggu untuk sesi temuduga..syukur takde interview sbb aku bwh tajaan KPM…=))

MENUNGGU SURAT POSTING

Tunggu punye tunggu..sampai satu saat, terdengar la..sok sek sok sek dr member2 seUniversiti pasal dh boleh check tmpt penempatan mengajar..so, aku call bhgn penempatan Jabatan Pelajaran Selangor..org kt jabatan tu pun g tau aku dpt kt SMK Sri Andalas, Klang..then, gembira bkn kepalang sbb dpt posting kt daerah sendiri…tp jauh dari rumah..huhuhu..tak sangka pulak yang kawan aku, Diana dpt skolah yg sama..mmg rezeki kami untuk berdua.hahaha…

10 NOVEMBER 2008 ; Jam 8pagi

Aku kuar umh kol 6.45 pagi nk gerak ke KELAB SHAH ALAM untuk taklimat penempatan oleh JPS..Sesi taklimat bermula kol 8.30 pagi…aku smpi kt sane kol 7.30 pagi…aku g sorg2 je..ade member2 lain siap pergi ngn parent skali..ade tu yg siap ngn atuk nenek menghantar..(untuk budak2 yg dtg dr jauh)..so, guru2 yg dapat penempatan di seluruh pelosok Selangor akan berkumpul di sini..tak sangka, ramai gak member2 sekuliah aku yg dpt kt Selangor ni.hihihi….

Dh dengar sesi taklimat tu, kami guru2 dilepaskan untuk pergi melapor diri ke sekolah masing2..mujur dpt skolah dekat…dpt kt daerah klang lak tu…dr Shah Alam ke Klang..tak smpi 30 minit…aku g la melapor diri..sian gak aku tgk member2 yg kene gerak ke daerah yg jauh2 tu..hmmm…

Smpi kt skolah..lapor diri kt pengetua,pastu balik umh..so, bermula la keesokan harinya aku bekerja sebagai seorang guru di SMK SRI ANDALAS, KLANG…sehingga kini..

2 comments:

Yanie said...

waaarrrggghhhh...rindu zmn sekolah...

Master Yoda said...

Salam...

Klu student bwk kete tu, dan sek tu kat area "lord of the rings", situasi tu kire standard la.....

Slalunye kat area seksyen 7, seksyen 9, Bukit Jelutong, Kayangan Height, Kota Damansara, TTDI....

Pling cikai pon bwk kancil la...

Klh cikgu cikgi yg kekdg bwk motor kapcai je..