rose sensei
Assalam semua...sebenarnye nk updet pasal persiapan majlis yg hmpir separuh..saya buat sendiri...so, entry kali ni masuk ke bahagian ke-3 la ye...walaupun majlis dh berlangsung..saja sekadar berkongsi..so, para B2B yg menghitung hari tu...boleh la buat preparation dr sekarang...ingat..Jimat itu penting...huhuhuhuh...

5) Goody bags
haaaaa...tang ni..xde la buat sendiri bag nye...bag sume beli...brg2 dlm goody bags tu pun beli...yg nk ditekankan kt sini...kesemua goodybags...kami 3 beranak yg isi dan packing sendiri (emak, saya + Ada)




6) Veil Nikah
Ahaaaa..veil ni bukan buat sendiri...tp hias sendiri atau erti kata lain...UPGRADE veil tunang yg dulu...Ini kerana, saya x nk sewa dr butik..n veil tunang hari tu pun dh dibeli dgn duit sendiri...so dh jad hak milik sendiri pun..Maka, untuk mengelakkan gambar menjadi sama @ erti kata lain..org2 yg tgk gambar nikah nnti akan berkata sebegini " Eh, mcm veil tunang je"..maka eloklah saya mengambil langkah drastik utk mencantikkan (pd pandangan saya lah..dh x kesah pandangan org lain)
hujung2 veil yg saya tmbah dan letakkan manik2 ni..yg penting ianya saya jahit sendiri ye....
asalnya...veil ini xde bende alah yg macam 'butterfly'tu...tp saya ni kan malas nk beli lain/pinjam dr butik..so, saya beli butterfly tu dgn harga rm18..n tampalkan (gune seterika) kt centre of veil tersebut..so, nmpk la sedikit kelainan..walaupun pada veil yg sama...

7) Deco dlm bilik

Owh ya...saya sendiri yg deco dlm bilik...deco yg sgt simple...xde nk bersemak samun dgn bunge2 bagai..xde langsir2 bersilang2...cukuplah sedap mata saya memandang..huhuh...

bunge2 hiasan ni diletakkan selepas mak saya kritik dan ckp "nape bilik ni x mcm bilik pengantin..mane bunge??"
Saya jawab: " errkk...nk bunge gak ke??nnti Angah mls nk kemas semula''...At last terpakse akur gak...


Saya x tahu nape saye suke deco dr kertas2 warne ni...ini sume inspirasi dr photog2 yg ade dlm fren list saye la ni kotttt...mls nk letak bunge2 bagai..so, buat la deco gune paper craft...yg paling penting..JIMAT ye...kain latar belakang tu..sume saye punye...bidai warne soft pink tu..beli kt kedai hanye Rm10 je... ;)
haaaaaaa....ni pun versi bajet gak ni...paper craft deco sebagai 'border' kt wall mirror...total kos hanye RM2 je..sebab beli kertas2 warne warni ni...
Syerie is my BFF.Credit to her pic.
Ekceli nk tunjukkan deco wall mirror tu...
Ok...dh boleh tiru.. :)


8) Tudung -tudung yg digunakan untuk majlis berinai dan majlis sanding saya yg letak sendiri manik2nya..sebab ape...maniknya semua dh sedia ada...kalau saya beli dh siap yang dah berhias batu2 berkilau2 tu..kan hargenye mahal sket...so, buat sendiri..ikut citarasa sendiri kan..
ape yg perlu ada ialah...lilin sebatang., forsep (beli kat kedai gubahan ade jual)..& batu bata...eh...silap..batu2 swarwoski pilihan anda...Ada yg tanye..kenapa gune lilin..n x guna seterika aje utk lekatkan batu2 tersebut...Jawapan saya ialah: gune lilin & forsep..kite ley cairkan bahagian bawah batu tersebut dan terus boleh lekatkan pada tudung...dan ajaibnya...batu tersebut xkan tanggal dan yg paling penting...kite boleh menjimatkan bil elektrik semata2 untuk nk tunggu batu2 tersebut melekatkan....x gitu??jimat itu penting....

Ok, jumpe kt entry lain plak ye...nk cerite pasal hntran buat sendiri dgn kos bunge segar yg saaaaaaaaaaaaaaaannnnnnnnnnnnnggggggaaaatttttttttttttttt   murah...cayo la ckp den!!!!
**Hubby g keje...wife dok updet blog








3 orang rindu Cik Rose | | edit post
Reactions: 
rose sensei

Assalamualaikum..selamat pagi..selamat sejahtera...

Hari ni dh hmpir 2 minggu bergelar isteri org..hikhik..majlis di rumah saya pun dh berlangsung dgn lancar pada hujung minggu lalu..tinggal nk tunggu resepsi di rumah lelaki sahaja...


Ucapan terima kasih buat semua yg hadir memeriahkan majlis, yg dtg menolong, merewang, dsb..Team rewang 3hari 2 malam yg cekal merewang, Wedd Station sebagai penghias dekorasi meja makan, meja pengantin,backdrop dan pelamin nikah & pelamin sanding..Kak Ezza dr Butik Rampaiseri Batu 7 Bukit Kapar, & Baju sponsor (songket merah ) untuk malam berinai...serta tudung anggun dr Fareeda ...

Oleh itu saya nk letak la sekeping dua gambar2 sekitar majlis nikah , berinai serta sanding yang telah berlangsung.


Pelamin sanding..saya memilih design yg palinggggggggggggg simple..do add Wedd Station in FB ok ;)

persalinan malam berinai ,baju songket sponsored by somebody ;)
Gambar ngn my family : Pelamin Nikah (walaupun kami bernikah di masjid)...ni pun saya pilih yg paling simple...credit design to  Wedd Station, credit pic : Pejal
Nikah di Masjid At-taqwa bukit kapar
Credit pic to : Alchemy Al-Jazari

Sebahagian Andalasians
Credit pic : Kak Lin (si Ayu duduk dibawah itu..baju putih)

with lovely sissy :Kak Asnidar Shafie Merpati Putih & Nureeman Ramli




baju warna idaman : turqoise bermanik pink..dilengkapkan lagi dgn tudung Fareeda V-Shape Plain (yg saya pakai waktu photoshoot pencarian Model Fareeda)..manik pada awning, saya letak sendiri...
Hand bouquet buat sendiri..total cost utk bunge Rm50..compare ngn beli dan suh org lain buat..
Kek last minute tempah : 2 tier for RM100.



1 orang rindu Cik Rose | | edit post
Reactions: 
rose sensei
Assalam...mlm td dh post 2 entry..pg ni nk smbng lg...ekceli..entry ni pun dh siap tap dr bulan lepas...baru hari ni nk publish..
Mari ikuti bahagian ke-2 pula ya..

3) Bunga telur
Ekceli,bunge telur ni saya buat eksklusif nk letak kt depan pelamin n mengikut tema warna majlis nnti...sbb saya tahu nk beli exactly warne tema nnti..mmg xde..so, ape sya buat...saya beli reben & bahan2..so, saya buat 230 batang bunga telur dgn harga keseluruhannya RM130 sahaja.. (compare kalau beli : 50pcs : RM75-Rm100, itupun ikut design dan berapa 'SARAT'nya aksesori yg ade kt bunge telur tu ye..)

Dan malangnya..saya terpakse menambah bilangan bunge telur sebangan 150 (50 utk hntrn ke pihak lelaki , 100 utk 2 kumpulan marhaban).Anda tahu kenapa beli? Sebabnya, saya dh xde mase nk buat sendiri sebab sibuk nak uruskan kerja2 DIY yang lain...bunge telur yg 230pcs tu saya dh buat sebelum saya tunang lg...rasenye akhir tahun lepas ... Kene la spend sedikit duit utk beli bunge telur selebihnya. Kos : RM 150


**** gambar tidak boleh diupload sekarang...harap maaf
4) Bunge rosset
Bunge rosset dikenali sebagai bunge penanggah yg slalu org sematkan/ pin kan kt baju @ tudung bg org2 yg rewang..
Saya memilih utk tidak memilih bunga sebagai tema..tp saya beli pin tudung (alaaaa yg slalu budak2 remaja pakai shawls n pin tudung ngn pin comel2 tu).Saya telah memborong pin2 tersebut sebanyak 200pcs (20 utk penanggah khemah , 20 utk sanak saudara yg TERPILIH je tau dan yg 160 pcs utk org rewang kt khemah belakang...) Pada mulanya saya nk buat button bedge (sama mcm my fiance tempah) tp saya akhirnya memilih utk tidak buat cmtu...sbb nnti spend byk kos...so, ape saya buat..saya g buat label "Majlis Perkahwinan Rose & Ezalee"..siap ngn tarikh skali & saya print gune Excel.. 1 sheet Excel dpt buat 56 keping label..so, saya buat 4 keping dan saya 'laminate' dengan jumlah kos rm8. So, sekeping label berharga lebih kurang 4 sen sahaja...huhuh..

Maka, dgn tekunnya saya buat la bunge rosset sensorang sehingga siap..Pin-pin ni nnti saya soh along saya distribute kt org2 yg berkenaan shj...
Jumlah kos bg 1 bunge rosset yg gempak (tetapi edisi bajet) : rm 180 (utk 200pcs) + kos print + laminate (RM 8) = RM 188


maka, sebiji pin siap ngn label = rm 0.99..senang cite RM1 la kan...ok la tu..



****nota kaki : pssstttt...bukan nk menunjuk...tp kalau ade kemahuan..pasti semua perkara boleh dibuat walaupun ianya sekadar buatan sendiri :)
4 orang rindu Cik Rose | | edit post
Reactions: 
rose sensei

Assalam semua, kali ni saya nk cerita pasal perjalanan ke majlis perkahwinan saya...Saya nk bercerita pasal persiapan yg hampir sebahagian besarnya dilakukan sendiri oleh saya seperti Kad kahwin, bunga manggar, hantaran (itu sudah pasti), deco bilik sendiri ,bunga rosset, goody bags & veil nikah.

Ok, saya cerita satu persatu ye...
1) Kad Kahwin : Ceritanya begini...bukan x mo tempah kad skali ngn my-husband-to be...tp after majlis tunang tu..my mom ckp soh tempah kad sekeping aje dan hanya perlu cetak depan blakang..so, saya pun rasa mak saya nk kad yg paling simple dan saya terus mencari template2 yg sesuai dan saya hanya edit semula nama ibu bapa, nama pengantin (harus lah kann) dan tempat serta tarikh...Hmmm...peta???owhh...peta amik dr abg saya punya kad kawen (yg tahun lepas punye) dan saya hanya scan n re-edit peta tu...huhu...so, jd la sesimple gambar di bawah..


then nk mencantikkannya (sebenarnya nipis sgt kad aku tu..) saya beli 'transparency sheet' utk letak atas kertas tu dan saya staple sahaja n nk cover bullet staple tu..saya gamkan reben warne turqoise pink...dah la print sendiri kad kawen tu tau...after that..potong 3 kertas tu, transparency pun potong sendiri..tampal reben pun sendiri..a big credit to Kak Huda sebab bg pinjam cutting mat utk saya melaksanakan 1300 ++ kad kawen sendiri...Jumlah Kos : rm0.25 sahaja :)

2) Bunga Manggar
OK,cerite nye macam ni...ekceli ade satu hari tu saya g kedai jual2 bunge/brg2 majlis kawin kt Andalas (dekat ngn tempat keje saya)...then..mase tu nk carik warne bunge manggar yg same warne ngn warne scallop khemah nnti..so, carik punye carik xde warne yg same..so,saya pun beli la 'crepe paper'...saya balik umh...saya gunting mcm nk buat bunge manggar tu..pastu lilit sendiri..dh dpt 90batang ...campur sket2 ngn yg saya dh beli kt kedai tu..so, dpt la sejambak besar bunga manggar...


Ok...rasenye itu saje utk part 1 ni...jumpe lagi ngn pelbagai versi DIY utk majlis saya nnti...simple simple sudahhhhhhh~~~



3 orang rindu Cik Rose | | edit post
Reactions: 
rose sensei
Salam semua, lame rasenye x taip menaip dlm blog ni...dh berbulan dianak tirikan...rase mcm dh cinta je kt blog ni......eh..eh..jgn majuk ye blog..walaupun saye ade cinta hati sendiri...tp dirimu tetap dlm ingatan ku..ahaksss..poyo...


oleh kerana bau nk mulekan fasa baru..saya nk cerite terus pasal E-day saya yg telah berlangsung pada bulan 1 yang lalu bersamaan 28 Jan 2012..(lame x lame aku peram cerite ngn gambar2 tunang). Memang tidak mencanangkan tentang cerita pertunangan kepada sesiapa (kecuali shbt rapat dan ade 2 3 org kakak2 yg rapat kt skolah tu)....so, Alhamdulillah...sepanjang 4 bulan peram gambar...keadaan lebih tenang sbb dpt buat preparation lebih awal dr biasa...(kad kawen dh siap bulan 2 plak tu...gilerrkentang cepanyerrr)

Ok nk cerita pasal ke'excited'an.<-- ade ye perkataan cmtu? Eksaited buat persiapan dgn titik peluh & penat lelah sendiri...Overall majlis berjalan lancar...sbb ini bukan majlis 'retissss' so, everything biase2 sahaja dan simple...yg penting DIY & reuse & recycle & pandai mencari yg murah tetapi cantik...

Hmm..nk mule dr persalinan :
1) Baju pinjam dr my fren Syerie , veil plak beli dr Jakel waktu nk beli baju nikah.Dapat harge rm50 je...3 hari sblm tu..ade gak usha2 veil yg sama kt Jakel...dgn harga rm150...sib baik pegi 3 hari selepas tu ...dpt la murah kan..

Tudung ni mahal sket..sbb Fareeda Selendang Suraiya Manik Pink..Ekceli nk pakai baju yg ade beads pink...tp atas sebab kesulitan nk dptkan baju tu...maka, manik2 pada tudung tu..di sorokkan sedikit...huhuh...

Brooch : beli kt Jln TAR : Rm18 dpt Rm16 (kalau x silap)

Make Up : tentunya SENDIRIAN BERHAD (i boleh mekapkan orang jugak tau...certificate from Zila Zirman)


2) Hantaran
Juz beli polistrene je...sbb bunge2 ngn silver beads tu mmg dh ade dlm simpanan...bunge2 purple tu di guna semual sbb pernah buat dekorasi kt umh org kawen aritu...so, drpd membazir..y not kite MEMPERELOKAN ia kan?
Bakul isi hantaran itu drpd Kak Mai (kakak iparku) mase die bg hntrn kt along time diorg kawen tahun lepas...so, nmpak baru lagi...y not kite guna semula..

**nota setengah kaki: gubahan hntrn saya buat sendiri..kecuali manisan :)

3) Mini pelamin:

Langsir putih blakang tu..mmg simpanan buat deko kt umh org kawen aritu...segala bunge2 pun simpanan sendiri..

Pasu yg ade kiri kanan tu..kene tutup ngn kain ..sbb pasu tu asalnye mak saya nk buang dh tu..(sbb dh beli 2 pasu besar utk deco )..so, saya ni amik lah smule...bege punye bege...dpt la hias tepi pelamin tu..

Stage kt pelamin tu saya amik dr 'pallet' yg org2 hardware dok susun batu bata tu..so, saya soh ayah minta kt kedai cine depan umh..then saya lapik ngn tikar getah..

lapik stage, saya beli kt Ikea :rm 19.90 (kalau x silap) >ekceli lapik tu adalah selimut...tp oleh kerana ukurannye ngam ngam ngn palet tu...so, baik lah kite gunakan.

Lampu dlm almari ngn bwh pasu: itu adalah koleksi peribadi...so, saya balut /selindungkan ngn kain sbb xnk bg nmpk efek lampu sgt..bg nmpk suram2 je...

4) Fotografi : oleh kerana kami adik beradik mmg main kamera..so, saya soh adik saya jd OP saya..(belah incik Tunang ade OP lain)...saya soh adik saya snap pic but guna DSLR saya sendiri..juz bg upah edit je..(budak2 skolah x ley bg upah byk2)hahaha..


Jumlah Kos utk mini pelamin : rm25
Jumlah Kos utk hiasan hntaran : rm100
Jumlah Kos utk fotografi : Rm 50 (upah edit ) + RM 48 (cuci gambar 4R)
Jumlah Kos utk brg hntaran : tidak perlu dinyatakan :)



Next Entry : DIY by Bride to be :)


3 orang rindu Cik Rose | | edit post
Reactions: