Instagram

Instagram

Wednesday, April 6, 2011

sesekali ku rasa teringin...

Pengumuman, ini entry EMO..

Minggu yg meletihkan..bukan mcm minggu2 sebelumnye...bukan mengeluh pasal banyak kerja..tp mengeluh pasal pelajar...

Susahnye nk kawal pelajar..kenapa perlu tiap2 hari mesti cikgu ingatkn suruh senyap ...senyap ...dan senyap??tak kire kt mane saje..dlam kelas..semasa pertukaran guru..waktu rehat jangan cakap la...waktu nk beratur masuk kelas..

Bkn budak melayu je..ini budak India, Cina dan semua jenis kaum yg ade kt skolah tu...korg suka tgk cikgu teriak sane sini..terpekik terlolong soh senyap..Pembaca sekalian..anda mmg bolah kata bahawa kenapa perlu saya kisahkan mereka untuk suruh senyap bukan??Ok, ini reason saya, bunyik bising sumbangan dr setiap suara pelajar2 sangat membingitkan..cube bayangkan apabila bahasa melayu, bahasa tamil dan bahasa cina bercampur dalam satu masa...cube bayangkan kalaulah sorang pelajar disuruh memperlahankan volume suara die apabila bercakap dgn kawannya??dan dlm mase yang sama, bebudak lain..(termasuk yg paham bahasa melayu , yang x paham bahasa melayu dan yang mmg x paham bahasa) turut bercakap (ikot bahasa masing2)..korg bayang kan???bayangkan???kalah pasar borong weyyy...dh serupa lalat hurung mknn dh...bunyik smpi cm tu rupa...

Cube bayangkan..korg hanya sekadar guru biasa2 ( maksud saya, bukan guru disiplin)..boleh ke korg nk tgk je....diam je...tunggu smpi 88 jam sampai diorg senyap baru benarkan masuk kelas??boleh?? Cube bayangkan korg pulak korg di tmpt saya..di tmpt GD...nk kawal pelajar seramai 1100org utk satu sesi sahaja..bukan sesuatu yang mudah seperti mengorek taik idung di hidung...(aku dh geram sgt niii)..

Cube bayang kan....

Aku (sorry, dh geram aku terpakse gune perkataan aku)...dtg awl arini..kol 7.30am..sebab aku gatal mulut ckp ngn bebudak pada hari isnin aritu..yg aku akan pantau xtvt ko-ku pada hari rabu..aku smpi skolah pukul 7.59am...aku x masuk skolah..aku park keta aku kt tepi bustop skolah...aku perhati bebudak dr jauh...ade yg tgh lenggan kangkung nk bergerak masuk skolah..ade yang main2 beskal..buat wheelee (aku x tau eja!!!)..ade yg dok lepak kt restoran siap sarapan bagai...padahal...sepatutnye..die dh masuk skolah...bile masuk skolah..aku tanye kelab/persatuan ape??die ckp, kelab bahasa melayu...padahal perjumpaan persatuan bahasa melayu bukan minggu ni...tp minggu lepas...(TIPU aku lagi...tension dol)..pastu aku tanye lagi...dh tu korg nk naik bangunan buat ape???diorg ckp, nk g library...ok FINE!!...aku ikot je diorg dr jauh...tp diorg g jumpe MARKA depa...dok menebeng tepi koridor...kalau korang..korg x hangin?????bg tau aku...

Pastu sesi petang lain plak crite...time aku duty minggu ni...ade plak la "bunge-bunge" nk gaduh..ini sume sebab RACISME la...dah la bebudak dr 2 kaum ni berpusu2 nk tgk ape terjadi...aku plak ni..terkedek2 dr jauh tgk ape terjadi...yg pasti minggu ni...tangan aku mesti ade rotan sebatang...Smlm lg kes pecah cermin blakang kreta...HARU!!..tadi mase nk balik...ade TAYAR cikgu pancit..(sib baik bukan Blacky aku!!)

Arini, aku ronda satu skolah sambil usung Fail Kad Penalti Pelajar...sesiape yg aku x berkenan..mmg selamat name diorg dh selamat dlm kad penalti tu...Ade plak tu, merayu2 x kasi aku tulis name, ooooooo....aku teriak sane sini soh korg ikut disiplin...korg buat x endah kan????tahu pulak korg risau sebab mata penalti makin bertambah???habis tu..korg ade kisah cikgu2 kt skolah ni sakit hati???

Aku g kantin, kami berborak pasal disiplin...pegi kt surau..dok cerita pasal disiplin...sib baik aku tak meracau2 time tido aku...

macam mane lagi nk buat korg paham ek???

Salah cikgu mendidik ke??

Kengkadang terdetik hati nk berMUKA manis yang sentiasa senyum dan kurang berkerut dahi..kengkadang teringin nk duk dalam bilik guru..hanye dengarkan bunyi suara pelajar yg sgt minima desibelnye...kengkadang...teringin x nk bawak rotan kehulu kehilir...korg ingt aku suke bawak rotan???eh..aku punye henbeg pun x terbawak tau!!..kengkadang...teringin xnk bazirkan air liur aku ni utk beri peringatan..amaran dan nasihat....baik aku baca Quran, selawat ke...zikir ke..ade pekdahnye...kengkadang...teringin x mo jadi POLIS sekolah...biarlah tunggang langgang sekolah..korg nk pandai ke tak..suke hati korg...

tp....

sampai ke hati cikgu???

2 comments:

Azwan Aziz said...

Kengkadang kekerasan lagi berkesan dari nasihat mulut je...nk jaga manusia ni mmg ssh...sbrla ye cikgu rose...

fathi said...

ye..ye..setuju..
kalo x score exam,parents tanya,mula la jawab,cikgu tu la,x pandai mengajar, x paham ape pun die ajar..
parents pun laju je g jumpa pengetua p komplen psl cikgu..xtau anak prangai dah mcm hantu..