Instagram

Instagram

Tuesday, February 1, 2011

Popia bersira Nestum

Hai puan2..cik kak cik kak semua...tuan2...ibu2 dan bapa2 sekalian...bertemu kita sekali lagi dalam slot 'Mari Ke Dapur' bersama hos anda pada hari ini tak lain x bukan...Cikgu Rose..

(sila membaca dgn intonasi seperti Chef Wan yg sedang nk buat rancangan memasak ye) lol~

Menu kita pada hari ini ialah Popia bersira Nestum..menu ini sesuai untuk dijadikan kudapan di waktu senggang dan kalu terase nk bersarapan dgn juadah ini pun boleh ye..(hihi)

Bahan2 yg kita perlukan ialah..

1 peket kulit popia
1 peket nestum 3in1
sedikit gula
minyak untuk menggoreng
& tepung gandum sebagai pelekat kulit popia..

Cara2:
1)Gulung dan gulingkn kulit popia itu tadi seperti biskut 'Love latters' a.k.a Kuih Belanda
2) Gunting kan kulit popia yg di gulung td..(ikot suke hati anda nk besar mana)
3) Gorengkan > tos kan
4) Gaulkan dgn campuran nestum dan gula yg telah dikisar pada awalnya..
5) Dah bleh makan ;p


** anda boleh gantikan nestum dgn oat atau horlick..

Ok, itu saja slot kita pada hari ni...jumpa lain kali di waktu dan hari yg sama...

********************************************************************
Hasrat membuat kek mmg terkubur sebab Mr.O xde...so, lepas balik umh Aifaa, saya pegi beli bahan2 buat kudapan ni...senang je..dapat la 2 balang untuk 50 keping kulit popia...

sebelum & selepas di sira


dapat la dalam sebalang setengah..jadi la kan..



sedap !!
(siapa lagi nk puji kalu x diri sendiri..)


p/s: ade sesiap yg tahu cm ne buat pudding roti yg xnk nmpak rotinye..maksudnye..roti dikisar..bg full resepi ye..tqvm

No comments: