Instagram

Instagram

Wednesday, February 16, 2011

Laskar Pelangi




owhh...tetibe bersemangat nk dengar dan dengar semula lagu Laskar Pelangi nyanyian Nidji ni..sebab malam tadi dok layan cerita Laskar Pelangi kt You Tube...ye la...orang lain yg ade astro sibok dok canang nk tgk kt astro...saya yg xde astro ni pun, search kt tenet je la...sib baik x de buffering..mmg laju...clear..

Cerita ni sangat menarik..menceritakan kegigihan seorang guru yang tetap berusaha memberi pendidikan kepada anak muridnya seramai 10 orang sehingga sanggup menolak tawaran untuk mengajar di sekolah lain dan dalam masa yang sama turut menolak pinangan anak orang kaya demi memastikan 10 orang anak didiknya yang selalu mengejar pelangi yang indah itu tetap mencapai apa yang diimpikan...

Kalu anda menonton melalui You Tube, episod paling menyentuh hati ialah Part -11....mmg sgt touching..sbb, Pengetua sekolah itu meninggal dunia dan dalam bahagian itu, saya secara jujurnye..berasa alangkah bangga kalau saya mendapat seorang anak didik yang sangat pandai dalam matematik (seperti yang ditunjukkan oleh Lintang yang sangat cekap menyelesaikan masalah matematik tanpa menggunakan kalkulator dan ianya secara SPONTAN!!!)

Tapi apakan daya, saya kene kembali ke alam realiti..ini lah cabaran buat diri saya...kerana yg ada didunia ini sebahagiannya adalah mimpi..mimpi itu adalah kunci...untuk kita menaklukkan dunia..berlarilah tanpa lelah...sampai kita meraihnyaaa....

2 comments:

http://aniesandyou.blogspot.com said...

mmm jd mcm opis met anies plak pg ni...msk je opis trus cite psl movie ni..pastu dok sibuk2 nk cari buku dia plak

a.z.s said...

laskar pelangi terbaeekkk!!! ia juga menunjukkan realiti kehidupan kat sana.. jadi, kena selalulah bersyukur..